Onze Visie

Over Bosbeweging

Bosbeweging is in 2011 opgericht door Jurjen Annen (en Daan Vreugdenhil). Inmiddels bestaat de organisatie is meerdere instructeurs, vele vrijwilligers, elders en supporters en de stam is nog steeds groeiende. Ons doel is om mensen te verbinden met natuur door terug te gaan naar de basis van ons bestaan; Overleven in de natuur, werken aan oeroude vaardigheden, in contact staan met de elementen, en en je lijf en zintuigen voor de volle honderd procent gebruiken. We leren je overleven op de manier die onze voorouders en inheemse natuurvolken al eeuwen met succes gebruiken. Ben je benieuwd wat onze cursisten hebben ervaren, kijk dan even op de cursistenblog.

Samen hebben we veel avonturen meegemaakt. Ecologisch onderzoek op de noordpool, slapen in een Sloveense berengrot, bivakkeren in een sneeuwhol en leven zonder iets in uitgestrekte moerasbossen. Kamperen is voor ons al tientallen jaren een mooie manier om avonturen te beleven. We leerden dat een rugzak ons sterk bindt aan het moderne leven. Daarin stoppen we alle gemakken die de natuur niet op voorhand biedt. Deze dingen hebben we totaal niet nodig, sterker nog: ze houden ons als het ware een beetje thuis. Zo bleven we afhankelijk van de moderne maatschappij die we juist achter ons hadden gelaten! Deze afhankelijkheid sloot ons af voor de kracht en stem van de wildernis. Toen we de rugzak met inhoud thuis lieten kwamen er steeds meer bijzondere ervaringen zo op ons pad en ontdekten we dat alles wat we nodig hadden in de natuur te vinden is. We ervaarden echte vrijheid.

Wat doet Bosbeweging?

Tijdens meerdaagse cursussen nemen we mensen mee de natuur in. We leren cursisten de verschillende aspecten van overleven met de natuur. We werken aan fysieke en mentale vaardigheden die eeuwenlang de basis van ons bestaan hebben hebben gevormd. Wij zijn bezig met vaardigheden waardoor je alles om je heen leert gebruiken. Door in de groep samen te werken ontdek je dat de mens gemaakt is voor samenwerken. We vertellen verhalen die raken en eeuwenoude kennis doorgeven. Bosbeweging gaat verder dan fysiek overleven alleen. Waarnemend bewustzijn en geest vormen een essentieel onderdeel in ons programma. Houding, respect en zelfontwikkeling vormen een nauw verbonden geheel. De fysieke en mentale vaardigheden kunnen niet los van elkaar worden gezien.

We kiezen ervoor onze cursussen in het bos te doen. Onze cursusplek in het Leuvenemse bos is een heel oude plek waar gletsjer, oerbos, de mens en de elementen de plek hebben gevormd zoals zij nu is. Er schuilt veel kracht in deze plek. Het bos is een waardevolle docent die veel te leren heeft. Lees hier over onze cursuslocatie / bos.

Filosofie

Wij geloven dat wij door cursisten mee te nemen het bos in, bij kunnen dragen aan de verwondering, waardering en verbinding met de natuur. We leren cursisten zich op een openhartige, bewuste en avontuurlijke wijze tot de natuur te verhouden. Het mysterie is overal om ons heen aanwezig. Na een cursus kijken mensen nooit meer hetzelfde naar hun omgeving.

Veel van de kennis die we doorgeven is verzameld door Stalking Wolf. Deze van afkomst Lipan Apache-indiaan heeft 60 jaar lang gereisd om primitieve gebruiken en spirituele overeenkomsten te verzamelen en door te geven. Deze kennis heeft hij in zijn laatste 10 levensjaren overgedragen aan Tom Brown jr. Nu de bekendste tracker van Noord Amerika. Hij leeft deze vaardigheden en brengt zijn kennis al decennialang over aan cursisten in de grootste survivalschool ter werreld, the Trackerschool. Tom heeft ongeveer 25 boeken geschreven over survival, primitieve vaardigheden, natuurbeleving en de spirituele werkelijkheden. Een van Toms studenten, James Watson, heeft de school Native Awareness opgericht in de voetsporen van Tom Brown. De school van James is voor ons de basis geweest om ons verder te verdiepen in primitieve technieken en het trainen van bewustzijn. De kennis van James en Tom hebben ertoe geleid dat wij de voetsporen verder doorzetten en Bosbeweging hebben opgericht. Wij willen de vaardigheden graag aan jou doorgeven opdat jij het primitieve spoor voortzet. Op deze manier blijven de vaardigheden levend evenals onze verbinding met de natuur.

Ethiek

We zijn onderdeel van de natuur. We willen onze impact op moeder aarde zo klein mogelijk houden. Tijdens de cursussen zijn we te gast in het bos van Natuurmonumenten. Omdat we het bos mogen gebruiken komt een deel van onze de opbrengt ten goede aan Natuurmonumenten. Het hout dat we gebruiken om vuur te maken is afkomstig uit het natuurbeheer. Hiermee dragen we bij aan een gezond en divers bos.

Voedsel

Gezond eten met een locale herkomst vinden we belangrijk. We halen niet al het eten uit het bos omdat dit een te grote impact heeft op de omgeving. Ongeveer 80% van wat we eten is biologisch of zijn eetbare planten uit de omgeving. De maaltijden worden uitgedacht door Rosa van der Kamp en Sare Bakkers en worden bereid samen met vrijwilligers en cursisten. Eten zonder liefde is geen eten. We zorgen met aandacht voor maaltijden die gezond, voedzaam en vol liefde zitten. Mocht je een bepaald dieet volgen of allergieën hebben, dan zien Sare en Rosa het als een sport om jou goed eten te serveren!