‘Jaarrond Eten uit de Natuur’

Jaartraining Jaarrond eten uit de natuur

Dit is een complete jaaropleiding voor iedereen die wil leren leven uit de natuur. Deze opleiding richt zich op voedsel! Als verzamelaar leer je voedselzoeken en wat er te vinden is in de verschillende seizoenen. Hoe leef je van planten door het jaar heen? Wanneer oogst je wat? Hoe gebruik je alles van een dier? We gaan een voorraad aanleggen voor de winter. Ben jij erbij?

 

We leven in een primitief kamp in de rijke wildernis van Ooijpolder. Prachtige wilde natuur, soms moeilijk begaanbaar, maar met een enorme rijkdom. We zoeken zelf ons voedsel en leren het bereiden zonder moderne hulpmiddelen. Je leert meel maken van verschillende planten en bomen en brood bakken zonder oven. Je gaat zadenburgers maken van diverse planten en zaden. Hoe vind, droog en bewaar je verschillende kruiden, zaden en fruit? Hoe maak je medicinale zalven? We richten ons op het oogsten, bereiden en gebruiken van planten op de ‘inheemse’ methode. We leven buiten en koken enkel op vuur. We ervaren het ritme van de seizoenen in het leven van een stam. Van de weelderige groei en rijkdom in het voorjaar tot de noeste arbeid van de herfst en de zachte inkeer van de winter.

 

Je leert hoe de plantengemeenschap verandert door het jaar heen en wat jouw relatie ermee is. Je ontrafelt relaties tussen omgeving, plantengroei en dierenwereld. Je leert een hert uitbenen. We gebruiken de huid en drogen het vlees. Je gaat diverse dingen maken zoals foerageermanden, een graafstok, droogrekken, grondoven, ondergrondse voorraad, natuurlijke zeep etc. Je maakt een EHBO-set van zelfgemaakte middelen, mossen en zwammen om bij je te dragen op je tochten.

 

In de periode tussen de cursussen in helpen we je aan de slag te gaan met focus. Zodat je het zoeken en verwerken van wilde planten en ander voedsel uit de natuur kunt integreren in je dagelijkse bestaan.

 

Let op: dit is een cursus onder primitieve omstandigheden, enige ervaring daarmee (binnen bosbeweging of daarbuiten) kan handig zijn, neem bij twijfel even contact op om te overleggen.

 

Maak je klaar voor een reis, terug naar de natuur.

Aantal cursusdagen
14 dagen (3x 3 dagen en 1x 5 dagen)

Vereiste voorkennis
geen

Data & Locaties

Deze cursus staat momenteel niet gepland.

Prijs
€ 1785,00

watgajelerenreindeer

Wat ga je leren?

>> planten herkennen jaarrond
>> eetbare planten gebruiken
>> natuurlijke EHBO set maken
>> zaden verzamelen en bereiden

>> fruitleer maken
>> inmaken
>> wild villen en bereiden
>> primitieve bereidingswijzen

>> droog en bewaarmethoden
>> meel maken
>> wortels uitgraven
>> paddenstoelen gebruiken

Data & inschrijven

Er staan op dit moment geen data voor deze cursus gepland. Zet je naam en e-mailadres op de interesselijst. En je ontvangt de eerstvolgende keer als we nieuwe data bekend maken een bericht.


Bosbeweging is een non-profit organisatie zonder winstoogmerk,
10% van alle inkomsten komt direct ten goede aan natuurbeheer.

Lees de ervaringen van de cursisten

vuur_nacht_bosbeweging

In elke brandnetel zit een touw…

Ik ben componist en locatietheatermaker van beroep. Ik maak voorstellingen op allerlei bijzondere plekken zoals een oude fabriek of kerk, maar ook vaak buiten in een park, bos of strand. Hierbij probeer ik zoveel mogelijk de verwondering over de plek deel te laten zijn van de voorstelling. Tijdens de cursus echter ervoer ik iets heel…

winterbos_bosbeweging

Overleven

Toen ik aan mijn vrienden vertelde dat ik ging survivalen, bleek dat vooral beelden van abseilende managers en blokhutten in de Ardennen op te roepen. Al snel ging ik dus een weekend “primitief overleven”, om iedereen duidelijk te maken dat dit geen retourtje pretpark was. Met Daan en Jurjen als ervaringsdeskundigen trokken mijn medecursisten en…

marien_bb_beek.jpg

Marien de Bruin

De 10-daagse Primitief Overleven cursus smaakte naar veel meer. En dus schreef ik me in voor Primitief Vermogen. Als ik van tevoren had geweten wat er op het programma stond had ik het waarschijnlijk niet gedaan. Iets met een kleine comfort zone. Het werd uiteindelijk fantastisch, en mijn wereld zou nooit meer hetzelfde zijn. Zoals…