10 Dagen ‘Leven met de Natuur’

Een unieke ervaring

Primitief Overleven 1 en 2, onze meest bezochte cursussen, gaan hier vloeiend in elkaar over. Hierdoor heb je de mogelijkheid om 10 dagen lang in het bos te leven als stam. Een unieke ervaring.

Dit zou wel eens het begin kunnen zijn van je leven als inheemse mens. Iemand die zich alert en geruisloos door het bos kan bewegen, weet welke stemmen er spreken in het woud en welke materialen je gebruikt om er te kunnen overleven. Vaardigheden die we al duizenden jaren lang bezitten en waar we in onze tijd zo ver verwijderd van zijn geraakt. Dit is het moment om een stap terug het bos in te zetten. We helpen je deze harmonie met de natuur terugvinden door praktische natuurvaardigheden gecombineerd met diepgaande oefeningen in ‘nature awareness’.

10 dagen lang leven we als een stam te midden van wilde dieren, bomen, beek en zand. We leren vuur maken, water zoeken, onderkomens bouwen, vuursteen slaan, de angst voor het donker overwinnen. We gaan naar de kern van het mens zijn; samen werken en samen leven van wat de natuur ons te bieden heeft. Leer te vertrouwen op je zintuigen en te luisteren naar je instinct.

“laat het bos je veranderen”

Wat gaan we doen?

Hoe bereid je voedsel voor een groep zonder pan of oven? Hoe haal je vlees en materialen uit een dier? Je leert prachtige dingen maken van bast, vuursteen, bot en hout. Je weeft je eigen manden, vervaardigd pijlen, primitieve lijm en meer. Je leert het bos zien door de ogen van de inheemse mens. We vergaren gereedschappen, materialen en inzicht. De nacht zal niet meer hetzelfde zijn als jij in het donker leert kijken… Ontdek de beginselen van camouflage en onzichtbaarheid. Ontdek de natuur in jezelf en hoe die niet is af te scheiden van de natuur van het bos. Leef samen in een stam en laat je hart spreken.

Hoe werkt het?

We verblijven op een natuurlijke open plek ergens in de Nederlandse Natuur. Deze tiendaagse is een combinatie van de cursussen Primitief overleven 1 en 2 en maakt dat je aan het eind in staat bent om zonder moderne spullen te kunnen leven in het bos. Een vrijheid die niemand je ooit meer kan afpakken.

Primitief Overleven 1 & 2 gaan vloeiend in elkaar over waardoor je de mogelijkheid krijgt om 10 dagen lang midden in de natuur zijn en je te verdiepen in de vaardigheden van de inheemse mens. Onze ervaring leert dat deze 10 dagen een diepe verbinding met de natuur tot stand brengt  Je kunt je ook opgeven voor een van de 2 cursussen afzonderlijk.

Aantal cursusdagen
10

Vereiste voorkennis
geen

Data & Locaties

  • 31 mei 2024 (start)
    Nijeberkoop
  • 19 juli 2024 (start)
    Nijeberkoop

Prijs
€ 1125,00

watgajelerenreindeer

Wat ga je leren?

>> eetbare planten gebruiken
>> vuur maken door wrijving
>> onderkomens en bedding
>> vuursteen slaan

>> natuurlijk touw maken
>> sporen en vogeltaal
>> opgaan in je omgeving
>> primitief koken

>> beweging en zintuigen
>> pijlen maken
>> manden weven
>> instinctieve vaardigheden

Data & inschrijven

10 Dagen ‘Leven met de Natuur’ (meerdaagse)
31 mei 2024 t/m 9 juni 2024, Nijeberkoop
Prijs: € 1125,00

10 Dagen ‘Leven met de Natuur’ (meerdaagse)
19 juli 2024 t/m 28 juli 2024, Nijeberkoop
Prijs: € 1125,00

Bosbeweging is een non-profit organisatie zonder winstoogmerk,
10% van alle inkomsten komt direct ten goede aan natuurbeheer.

Lees de ervaringen van de cursisten

vuur_nacht_bosbeweging

In elke brandnetel zit een touw…

Ik ben componist en locatietheatermaker van beroep. Ik maak voorstellingen op allerlei bijzondere plekken zoals een oude fabriek of kerk, maar ook vaak buiten in een park, bos of strand. Hierbij probeer ik zoveel mogelijk de verwondering over de plek deel te laten zijn van de voorstelling. Tijdens de cursus echter ervoer ik iets heel…

winterbos_bosbeweging

Overleven

Toen ik aan mijn vrienden vertelde dat ik ging survivalen, bleek dat vooral beelden van abseilende managers en blokhutten in de Ardennen op te roepen. Al snel ging ik dus een weekend “primitief overleven”, om iedereen duidelijk te maken dat dit geen retourtje pretpark was. Met Daan en Jurjen als ervaringsdeskundigen trokken mijn medecursisten en…

marien_bb_beek.jpg

Marien de Bruin

De 10-daagse Primitief Overleven cursus smaakte naar veel meer. En dus schreef ik me in voor Primitief Vermogen. Als ik van tevoren had geweten wat er op het programma stond had ik het waarschijnlijk niet gedaan. Iets met een kleine comfort zone. Het werd uiteindelijk fantastisch, en mijn wereld zou nooit meer hetzelfde zijn. Zoals…