Medicinale paddenstoelen

Dagworkshop medicinale paddenstoelen

In onze streken is de genezende werking van paddenstoelen een tijd lang wat minder bekend geweest. Nu zijn wetenschap en liefhebbers in rap tempo deze wondere wereld weer aan het (her)ontdekken. Onze voorouders en vele mensen in andere streken waren al actief op zoek naar niet alleen paddenstoelen voor de smaak alleen, maar ook als krachtig medicijn. Ze kunnen bijvoorbeeld een enorme boost geven aan je immuunsysteem. Zo is tot de jaren tachtig in Japan enkel paddenstoelenextract gebruikt in de kankermedicatie, en spelen deze zwammen nog steeds een voorname rol in de genezing.

In de media en de handel in supplementen ligt de nadruk vaak op een paar bijzondere soorten, zoals de Pruikzwam (Lion’s mane) en Gesteelde Lakzwam (Reishi). Deze soorten zijn in de Nederlandse bossen veel te zeldzaam om te oogsten. Gelukkig zijn er ook veel algemenere soorten in onze bossen die ons als medicijn kunnen dienen. In deze dagworkshop gaan we op zoek naar deze soorten. Je leert ze herkennen, oogsten en bereiden. Ook bespreken we de werking van de verschillende soorten.

Naast paddenstoelen waar je bijvoorbeeld medicinale thee van kunt zetten, zijn er ook soorten die te sterk werken om zomaar te eten/drinken. Toch kunnen deze krachtige soorten je ook ondersteunen, door te werken met microdoseringen. We kijken samen naar welke soorten dit zijn, wat een microdosis is en hoe je dat in zou kunnen zetten.

Deze dagworkshop is vooral geschikt voor mensen die al een beetje kennis hebben gemaakt met de paddenstoelenwereld. Zijn paddenstoelen helemaal nieuw voor je, kijk dan eerst bij de Dagworkshop eetbare paddenstoelen.

De workshop wordt gegeven door Bosbeweginginstructeur Aukje Brandenburg en gastinstructeur Hylke Brouwer. Aukje is al 20 jaar bezig met het steeds verder ontdekken van de paddenstoelenwereld en geeft veel workshops waarin de eetbaarheid van paddenstoelen centraal staat. Hylke verdiept zich specifiek in medicinale paddenstoelen en heeft daar veel ervaring mee opgedaan.

Aantal cursusdagen
1

Vereiste voorkennis
enige paddenstoelenkennis

Data & Locaties

  • 26 oktober 2024
    Uffelte

Prijs
€ 95,00

watgajelerenreindeer

Wat ga je leren?

>> paddenstoelen herkennen
>> paddenstoelen oogsten

>> verschillende bewerkingen
>> medicinale eigenschappen

>> microdoseren
>> verhalen over paddenstoelen

Data & inschrijven

Medicinale paddenstoelen (dagworkshop)
26 oktober 2024 , Uffelte
Prijs: € 95,00

Bosbeweging is een non-profit organisatie zonder winstoogmerk,
10% van alle inkomsten komt direct ten goede aan natuurbeheer.

Lees de ervaringen van de cursisten

vuur_nacht_bosbeweging

In elke brandnetel zit een touw…

Ik ben componist en locatietheatermaker van beroep. Ik maak voorstellingen op allerlei bijzondere plekken zoals een oude fabriek of kerk, maar ook vaak buiten in een park, bos of strand. Hierbij probeer ik zoveel mogelijk de verwondering over de plek deel te laten zijn van de voorstelling. Tijdens de cursus echter ervoer ik iets heel…

winterbos_bosbeweging

Overleven

Toen ik aan mijn vrienden vertelde dat ik ging survivalen, bleek dat vooral beelden van abseilende managers en blokhutten in de Ardennen op te roepen. Al snel ging ik dus een weekend “primitief overleven”, om iedereen duidelijk te maken dat dit geen retourtje pretpark was. Met Daan en Jurjen als ervaringsdeskundigen trokken mijn medecursisten en…

marien_bb_beek.jpg

Marien de Bruin

De 10-daagse Primitief Overleven cursus smaakte naar veel meer. En dus schreef ik me in voor Primitief Vermogen. Als ik van tevoren had geweten wat er op het programma stond had ik het waarschijnlijk niet gedaan. Iets met een kleine comfort zone. Het werd uiteindelijk fantastisch, en mijn wereld zou nooit meer hetzelfde zijn. Zoals…