‘Leven met de Natuur’

Jaaropleiding 'Leven met de Natuur'

Met deze Jaaropleiding ontstijg je het overleven en ga je ‘natuurleven’. Het hele jaar door zijn er weekenden die er voor zorgen dat je het ritme van het bos gaat integreren in je dagelijks leven.

“Het is tijd om je volledig over te geven aan
de kracht en wijsheid van het bos.”

Je zult merken dat de grenzen tussen jou en de natuur meer en meer gaan versmelten. Door je vaardigheden en kennis leef je op een vanzelfsprekende manier samen met de vossen en de herten in het bos. Je drinkt je water uit de beek, plukt je kruiden en besluipt een hert van zo dicht bij dat je het aan kan raken. Je bent niet meer een bezoeker in het bos maar je kan vanuit je hart zeggen dat je er hoort. De inheemse mens is terug!

De vaardigheden die je daarvoor nodig hebt gaan veel verder dan de technische ‘bushcraft’ vaardigheden, het gaat over bewegingen, intuïtie en instinct, cultuur, ceremonie en vriendschap… Door dit met een vaste groep door het jaar heen te leven ervaar je hoe je als stam elkaar versterkt en elkaar verder brengt dan individueel mogelijk.

Vanaf 2023 is ‘Leven met de Natuur’ uitgebreid met meer bijeenkomsten, zodat we vaker samen zijn en nog meer de diepte in kunnen als stam.

In vogelvlucht

Door het jaar heen leven we als stam in het bos en vormen we een hechte groep waar je op terug kan vallen. We duiken in een wereld boordevol kennis over de natuur en al haar facetten. Hoe herken je sporen en volg je ze? Het bos vertelt iedere dag al haar verhalen, maar hoe luister je daarnaar? Wat vertelt de taal van de vogels? We gaan een stap verder. Hoe word je fysiek en mentaal onzichtbaar in het bos? Hoe beweeg je je geruisloos door het bos op blote voeten zowel langzaam als op hoge snelheid? Hoe maak je een onzichtbaar vuur? Ontdek met behulp van oude rituelen zoals de zweethut en een quest hoe het bos je inzicht geeft.

Je leert werken met een diversiteit aan natuurlijke materialen die ons al honderdduizenden jaren van dienst zijn. We maken schoeisel, een boog en rituele items.

 

De 6 thema’s:

Praktische vaardigheden

Je gaat werken met wol en leer, hiervan maken we schoenen die we het hele jaar kunnen dragen. Verder maak je je eigen boog. Je leert enkele basisprincipes over wat je kunt eten uit de natuur. Je verdiept je verder in alle vaardigheden die je bij PO1 en PO2 hebt opgedaan, en je maakt ze je echt eigen.

Natural Movement

Hoe beweeg je je in een bos? Ongeacht je fysieke uitgangspositie leren we je als inheems mens door het bos te verplaatsen. Over boomstammen, van hellingen, door water, geruisloos rennen op blote voeten. In, over en onder bomen door. Vaak is ons lijf hier nog niet klaar voor, we zitten veel binnen en gebruiken maar een deel van onze capaciteit en flexibiliteit. In deze cursus werk je met je groepsgenoten op een sociale en actieve manier aan je gezondheid, kracht en flexibiliteit.

 

Sporen en Bewustzijn

De kunst van het spoorzoeken en de communicatie in het bos zijn sinds het ontstaan van de mens van levensbelang geweest. Zonder deze kunst geen succesvolle jacht of een veilig onderkomen. Sporen vertellen verhalen en bevatten lessen voor de luisteraar. Leer luisteren en de lessen komen vanzelf. Voor degenen die de cursus sporen en vogeltaal los hebben gevolgd, geen zorgen; we dagen je uit.

 

Vuur

Leer op verschillende primitieve wijzen vuur maken. Hoe maak je vuur met alleen maar natuurlijke materialen in een kleddernat bos, hoe houd je het brandend? Hoe maak je een ‘onzichtbaar’ vuur?

Je leert het vuur niet alleen op een praktisch niveau veel beter kennen maar ook op een dieper niveau kun je veel leren van het vuur. Je leert te zien wat het nodig heeft, maar ook wat het je kan vertellen over wat jij nodig hebt. Zodat je kunt zeggen dat je het vuur écht kent.

 

Camouflage: The way of the scout

Dit is een cursus die gericht is op zowel externe als interne camouflage. Extern; hoe je door middel van natuurlijke materialen fysiek op kan gaan in je omgeving. We worden schaduw. Ook in onze beweging. Met interne camouflage bedoelen we het camoufleren van geest en intentie. Iets wat in de dierenwereld feilloos wordt opgepikt.

We gaan spelen en trainen met deze beide kanten van de wereld van het onzichtbaar worden. Leer hoe ze onlosmakelijk verbonden zijn en waar je ze kunt gebruiken. Word het bos en zie wat dat daar gebeurt.

 

Ceremonie

In deze afsluitende 5 dagen keren we naar binnen met behulp van oeroude rituelen; de zweethut en nature quest. Onder begeleiding van een elder op dit gebied, houden we een zweethut waarna we een aantal dagen op nature quest zullen gaan. Hier zal je duidelijk worden wat je meeneemt uit deze cursus en uit gaat dragen in de wereld.

 

Data voor de jaaropleiding

2024
25 t/m 29 september (wo-zo)
1 t/m 3 november (vr-zo)
22 t/m 24 november (vr-zo)

2025
7 t/m 9 februari (vr-zo)
7 t/m 9 maart (vr-zo)
4 t/m 6 april (vr-zo)
23 t/m 25 mei (vr-zo)
18 t/m 22 juni (wo-zo)

Heb je nog geen Primitief Overleven 1 & Primitief Overleven 2 (of 10-daagse) gedaan dan geldt een korting als je deze in combinatie met de jaaropleiding ‘Leven met de Natuur boekt. Je kan uit de agenda zelf een betreffende PO1 en/of PO2 kiezen en en ons laten weten, we schrijven je daar dan handmatig voor in.  Als je hier vragen over hebt of er even over wil overleggen, bel dan even met Ferdinand, 06 50 82 63 99.

Aantal cursusdagen
28 (2x 5 dagen, 6x 3 dagen)

Vereiste voorkennis
Primitief Overleven 1 & 2 (in combinatie met deze opleiding te boeken)

Data & Locaties

 • 25 september 2024 (start)
  Diverse locaties

  2024
  25 t/m 29 sep
  1 t/m 3 nov
  22 t/m 24 nov

  2025
  7 t/m 9 feb
  7 t/m 9 mrt
  4 t/m 6 apr
  23 t/m 25 mei
  18 t/m 22 jun

 • 25 september 2024 (start)
  Diverse locaties
 • 25 september 2024 (start)
  Diverse locaties

Prijs
€ 3447,00

watgajelerenreindeer

Wat ga je leren?

Praktische vaardigheden
>> kleding maken
>> schoeisel maken
>> boog bouwen
>> werken met wol

Natural Movement
>> balanceren
>> bomen klimmen
>> barefoot running
>> geruisloos voortbewegen

Way of the scout
>> principes van onzichtbaarheid
>> onzichtbare ruimte
>> praktisch uitvoeren
>> beweging en communicatie

Vuur
>> tondel verzamelen
>> rookloos vuur
>> sacred fire
>> verhalen vertellen

Sporen en bewustzijn
>> vogeltaal begrijpen
>> sporen herkennen en volgen
>> concentrische ringen lezen
>> jij en de natuurlijke wereld

Ceremonie
>> zweethut voorbereiden
>> zweethut ceremonie
>> nature quest
>> zang en muziek

Data & inschrijven

'Leven met de Natuur' (jaaropleiding)
25 september 2024 t/m 22 juni 2025, Diverse locaties
Prijs: € 3447,00

Bosbeweging is een non-profit organisatie zonder winstoogmerk,
10% van alle inkomsten komt direct ten goede aan natuurbeheer.

Lees de ervaringen van de cursisten

vuur_nacht_bosbeweging

In elke brandnetel zit een touw…

Ik ben componist en locatietheatermaker van beroep. Ik maak voorstellingen op allerlei bijzondere plekken zoals een oude fabriek of kerk, maar ook vaak buiten in een park, bos of strand. Hierbij probeer ik zoveel mogelijk de verwondering over de plek deel te laten zijn van de voorstelling. Tijdens de cursus echter ervoer ik iets heel…

winterbos_bosbeweging

Overleven

Toen ik aan mijn vrienden vertelde dat ik ging survivalen, bleek dat vooral beelden van abseilende managers en blokhutten in de Ardennen op te roepen. Al snel ging ik dus een weekend “primitief overleven”, om iedereen duidelijk te maken dat dit geen retourtje pretpark was. Met Daan en Jurjen als ervaringsdeskundigen trokken mijn medecursisten en…

marien_bb_beek.jpg

Marien de Bruin

De 10-daagse Primitief Overleven cursus smaakte naar veel meer. En dus schreef ik me in voor Primitief Vermogen. Als ik van tevoren had geweten wat er op het programma stond had ik het waarschijnlijk niet gedaan. Iets met een kleine comfort zone. Het werd uiteindelijk fantastisch, en mijn wereld zou nooit meer hetzelfde zijn. Zoals…