Kracht van de Schaduw

Kijk je schaduw aan

In de kern van het bos is er minder licht, meer mos op de bodem. De geluiden klinken gedempt, het leven lijkt er meer verstild. Een dauwdruppel glijdt langzaam van een dennenaald en spat uit elkaar op een steen. Hier kom je tot rust, vind je de stilte die je nodig hebt om jezelf te kunnen aanschouwen. Om voorbij te kijken aan de dagelijkse gedachtegangen en patronen in jezelf. En te kijken naar wat er onder ligt. Hier kun je je zelf leren kennen, in alles wat er is. De lichte én de donkere kanten.

Op deze plek kom je niet zomaar, hij wordt bewaakt door allerlei obstakels. We nemen je mee op een reis door deze obstakels heen.
Onder andere door middel van ademwerk en technieken die komen vanuit de tantra kom je dieper in contact met jezelf. Vanuit hier gaan we het onderzoek aan: welke delen van mijzelf zie ik liever niet, wat verdruk ik in de schaduw? We gaan contact met elkaar. Hoe gedraag jij je in een groep? Kun je voelen dat het soms spannend is je vol in te brengen?

Gaande weg de dagen openen we de verbinding met het mysterie van het bos. Begeleid door rituelen, oeroude gebruiken, en de bereidheid te kijken naar wat echt waar is gaan we steeds verder naar binnen. Daar vallen maskers af, daar kun jezelf en de ander écht ontmoeten.

In het bos, te midden van je stam kijk jij je schaduw aan in een ritueel zoals we dat al doen sinds het begin der tijden.

Dit weekend wordt gegeven door Sjors Boelaars en Tibbe de Raat(Bosbeweging).

 

Over Tibbe de Raat

Tibbe leert mensen hoe je leeft in de natuur. Hoe je als inheemse mens je plek terug kan innemen in het bos. Het liefst trekt hij het bos in met zo weinig mogelijk spullen, een mes en een pannetje zijn voldoende om te kunnen leven in het bos. Veel vaardigheden leerde hij door te doen en ook te falen, daarnaast leerde hij veel van het leven met een stam in de Amazone en hoe je een lange tijd in een volledig primitieve community kan leven. (Wildroots, US). Vuur maken, weten wat je kunt eten en hoe je een hut bouwt van bladeren en takken. Deze inheemse vaardigheden zijn een middel om te verbinden tot de natuur om je heen en de ware natuur in jezelf.

“Wanneer je je echt overgeeft aan de natuur zal je zien dat er goed voor je gezorgd wordt en dat er overvloed is.”

 

Over Sjors Boelaars

Sjors brengt mensen in contact met wie ze ten diepste zijn. Hij doet dat in zijn werk als schaduwwerk-therapeut, wildernis gids en leiderschapstrainer.

“Ik creer plekken voor diepe transformatie. In een wereld die steeds sneller gaat, steeds meer van je wil, is het belangrijk om plekken te vinden voor verstilling”.

Hij was kapitein op klassieke zeiljachten en is een natuurmens in hart en nieren. De afgelopen 10 jaar heeft hij aan zijn meditatie en tantra beoefening gewijd en hij gebruikt deze ervaring in zijn werk als trainer, coach en therapeut. Luister naar een interview met Sjors over schaduwerk en tantra.

“In de natuur zijn is thuiskomen voor me. Alle complexiteit valt van me af en even ben ik in heel direct contact met het leven om me heen. Dit thuiskomen verdiept in mijn beleving nog meer als je dit samen met andere mensen kunt doen. Als je een gedeelde ervaring kunt creëren. Samen een vuur maken. Samen eten zoeken. Het is prachtig dat we dit in deze workshop gaat ervaren.”

Aantal cursusdagen
3

Vereiste voorkennis
geen

Data & Locaties

  • 5 juli 2024 (start)
    Nijeberkoop

Prijs
€ 380,00

watgajelerenreindeer

Wat ga je leren?

>> Schaduwwerk
>> Amulet maken

>> Kolrosing
>> Ademwerk

>> Navigeren op inheemse wijze
>> Het donker aankijken

Data & inschrijven

Kracht van de Schaduw (meerdaagse)
5 juli 2024 t/m 7 juli 2024, Nijeberkoop
Prijs: € 380,00

Bosbeweging is een non-profit organisatie zonder winstoogmerk,
10% van alle inkomsten komt direct ten goede aan natuurbeheer.

Lees de ervaringen van de cursisten

vuur_nacht_bosbeweging

In elke brandnetel zit een touw…

Ik ben componist en locatietheatermaker van beroep. Ik maak voorstellingen op allerlei bijzondere plekken zoals een oude fabriek of kerk, maar ook vaak buiten in een park, bos of strand. Hierbij probeer ik zoveel mogelijk de verwondering over de plek deel te laten zijn van de voorstelling. Tijdens de cursus echter ervoer ik iets heel…

winterbos_bosbeweging

Overleven

Toen ik aan mijn vrienden vertelde dat ik ging survivalen, bleek dat vooral beelden van abseilende managers en blokhutten in de Ardennen op te roepen. Al snel ging ik dus een weekend “primitief overleven”, om iedereen duidelijk te maken dat dit geen retourtje pretpark was. Met Daan en Jurjen als ervaringsdeskundigen trokken mijn medecursisten en…

marien_bb_beek.jpg

Marien de Bruin

De 10-daagse Primitief Overleven cursus smaakte naar veel meer. En dus schreef ik me in voor Primitief Vermogen. Als ik van tevoren had geweten wat er op het programma stond had ik het waarschijnlijk niet gedaan. Iets met een kleine comfort zone. Het werd uiteindelijk fantastisch, en mijn wereld zou nooit meer hetzelfde zijn. Zoals…