"Het bos is je belangrijkste leraar"

De dankbaarheid van onze cursisten is vaak gericht naar de instructeurs. Toch komen de echte inzichten niet alleen van kennis, maar vooral door ervaring in het bos. En in dit bos liggen de lessen voor het oprapen. 

 

Ontzettend dankbaar zijn wij dat we onze meerdaagse cursussen kunnen geven op de Veluwe, vlakbij het Hulsthorsterzand, in een van de meest indrukwekkende bossen van Nederland. Het is in dit bos waar de deur van nieuwsgierigheid wordt geopend voor de mensen die ons bezoeken. We verblijven hier op een natuurlijke open plek omringd door oude stuifduinen begroeid met berk, eik en bosbes. Langs ons kamp slingert de beek, rustig haar weg zoekend tussen de wortels van els en beuk.

 

Dit is de beek waar ik 's ochtends de rust zoek van de koude, om de nacht van mij af te spoelen. Ik breng mijn lichaam in actie om klaar te zijn voor de dag die komen gaat. Terwijl ik het water nader lees ik de sporen van dieren die vannacht zijn langsgekomen. Zwijn, hert, vos en eekhoorn zijn nooit ver van ons kamp. Deze ochtend was het das die van zijn normale route was afgeweken, op zoek naar een vette worm in de zachte aarde in de vloedvlakte van de beek. Ik zie voor me waar hij zijn prooi opvrat, hoe hij zijn dorst leste en waarheen hij zijn pad vervolgde. Ik besef me wat mijn volgende stap moet zijn.

 

De jaargetijden worden hier intens meegemaakt. De luiheid van zomer - de rumoerige broer van de stille winter. De vreugde van voorjaar waar het bruist van de mogelijkheden of de uitdaging en noodzaak die de herfst ons biedt. De uitbundige concerten door de kleinsten van de vogels naar het diep dreunende geburl van de herten in de bronst. Het bos resoneert, de klanken van het wilde.

 

Geen dag of nacht, maand of jaar is hetzelfde, in een wereld dat leeft tot op de laatste korrel zand. Dit is waar sporen spreken over de geheimen van het woud. Het is dit bos dat ons lichaam warm en gezond houdt. Het is dit bos dat de ogen en harten heeft geopend van zovelen die hier kwamen. 

Dit is waar lessen zich spontaan lijken te ontvouwen en ik besef me steeds weer, dat dit bos de wijsheid biedt voor ieder die het zoeken wil.

 

 
Lees de ervaringen van de cursisten

Selfa Verlaat

Selfa Verlaat

Ik lig heerlijk warm in mijn donzen cocon

Ik ben helemaal gek geworden maar ik doe het toch

Rits open, mijn heerlijk warme 100% wollen ondergoed…..trek ik uit, en hop de tent uit, de nog donkere, dag in

De koude regen sist op mijn slaaphuid

Glibberend loop ik in mijn onderbroek richting de beek

Marien de Bruin

Marien de Bruin

De 10-daagse Primitief Overleven cursus smaakte naar veel meer. En dus schreef ik me in voor Primitief Vermogen. Als ik van tevoren had geweten wat er op het programma stond had ik het waarschijnlijk niet gedaan. Iets met een kleine comfort zone. Het werd uiteindelijk fantastisch, en mijn wereld zou nooit meer hetzelfde zijn.

Over Leven

Over Leven

Toen ik aan mijn vrienden vertelde dat ik ging survivalen, bleek dat vooral beelden van abseilende managers en blokhutten in de Ardennen op te roepen. Al snel ging ik dus een weekend “primitief overleven”, om iedereen duidelijk te maken dat dit geen retourtje pretpark was. Met Daan en Jurjen als ervaringsdeskundigen trokken mijn medecursisten en ik in een regenachtig oktoberweekend het bos in.