Martijn Spaans

Teamlid

bosbeweging_martijn_spaans

Als kind speelde ik vaak buiten met mijn vriendjes; verstoppertje, hutten bouwen, vissen en op ontdekking in het park. Ik voelde me vrij en blij. Als volwassenen raken we dat gevoel soms kwijt. Nu besef ik me hoe belangrijk het voor kinderen (en volwassenen die zich weer kind willen voelen 😉 is om vrij te kunnen spelen in de natuur. Bewegen maar ook tot rust komen, plezier maken en onbewust leer je spelenderwijs allemaal (primitieve) vaardigheden.

Nadat ik de ALO had afgerond werkte ik 12 jaar in het speciaal onderwijs. Met veel plezier gaf ik gymles aan kinderen en jongeren van 4-20 jaar. De laatste jaren begeleid ik jongeren in de dagbesteding en mag ik lekker veel buiten werken en sporten. Liset en ik zijn met onze dochters Nina en Lenne 7 jaar betrokken geweest bij een ouderparticipatie crèche. We vormden een gemeenschap waar we samen met andere ouders zorgden voor en speelden met elkaars kinderen.

In 2012 heb ik samen met Liset een jaar in een traditioneel dorpje in Zuid-Afrika geleefd. Er was geen elektriciteit en stromend water. De mensen leefden nog dicht bij de natuur en kookten op vuur in hun traditionele huisjes.
Het viel ons op hoe vrij de kinderen hier zijn. Ze speelden de hele dag samen en gingen met elkaar op avontuur. De oudere kinderen zorgden voor de jongere kinderen. Hier hebben we ervaren hoe fijn het is om heel eenvoudig te leven en veel buiten te zijn en te zien hoe zelfstandig kinderen zijn.

Terug in Nederland vonden we dit bij Bosbeweging waar we verschillende cursussen over primitief leven hebben gevolgd. Samen met Liset organiseer ik nu de familiekampen voor ouders met kinderen van 4-8 jaar en hier komt alles wat ik fijn en belangrijk vind samen. We leven een aantal dagen in de natuur samen als een stam zoals onze voorouders dat deden. We sluipen door het bos, plukken eetbare planten, maken vuur zonder aansteker of lucifers en we bereiden ons eten op het vuur. We staan hierbij ook stil hoe we met zorg voor de natuur kunnen leven. Verder spelen we vooral heel veel! Tijdens deze kampen ervaar ik ook hoe kinderen samen spelen, elkaar helpen, samen dingen oplossen en van elkaar leren.

De laatste jaren merk ik hoeveel plezier en voldoening ik er uit haal om met kinderen te werken in een natuurlijke omgeving waar spelen en gemeenschap centraal staan. Tijdens de familiekampen geniet ik enorm van het spelen met de kinderen en het stamgevoel samen met de ouders en kinderen.