De Groenlanden

Locatie

bosbeweging_groenlanden

Voor onze jaaropleiding ‘Jaarrond Eten uit de Natuur’ hebben we een bijzonder rijke uitvalsbasis, namelijk het wildernisgebied de Groenlanden, in de Gelderse Poort bij Nijmegen. Dit is voedselrijke oernatuur! Een totaal ander gebied dan  onze andere lokatie op de Veluwe, met andere schatten en andere lessen.

    ‘Het is de natuur die ons voedt, zowel ons lichaam als onze geest’

Op de vruchtbare grond van het lage land langs de grote rivier ligt een ruig landschap. Alle bomen en struiken die hier staan hebben hun eigen plek gevonden, je ziet hier geen aangeplante productiebossen. Er groeien veel verschillende struiken, die soms met hun stekels ondoordringbare barrières lijken te vormen. Daarboven uit torenen her en der wat hogere bomen. Overal hoor je vogels fluiten, die afkomen op de enorme hoeveelheid bessen en zaden. Er zijn hier nauwelijks wandelpaden. We volgen soms de kleine slingerende paadjes die de grote grazers in dit gebied gemaakt hebben. Je waant je in de jungle.

 

“Als ik ’s ochtends vroeg door het gebied loop, word ik opgeschrikt door een opvliegende fazant. Door het nog nevelige veld volg ik kleine slingerpaadjes naar de overkant van de vallei. In de verte hoor ik klepperende ooievaars ontwaken op hun nest. Bij het naderen van het water beginnen de kikkers hard te kwaken. Ik loop over een tapijt van watermunt en verzamel wat takjes voor de thee. Als ik even later in het meertje lig voor een frisse ochtendduik, zie ik grote groepen ganzen overvliegen, op weg naar hun foerageergebied. Op de terugweg neem ik een andere route, langs wat notenbomen. Ze zien er goed uit, dat belooft een mooie oogst deze herfst. Genoeg om onze stam te voeden, en alle andere bewoners van dit prachtige gebied. Gezamenlijk spreken we onze dankbaarheid uit voor de geweldige rijkdom van dit gebied.”

 

Onze instructeurs begeleiden je op een pad terug naar de natuur. De ervaringen die je daar opdoet zullen voor ieder uniek zijn. De natuur geeft ons wat we nodig hebben, zowel lichamelijk als geestelijk. De lessen die je daar leert kun je onmogelijk leren uit een boek, en worden alleen gevoelt en ervaren in de echte natuur.