Het Leuvenumse bos

Locatie

hetbos

De dankbaarheid van onze cursisten is vaak gericht naar de instructeurs. Toch komen de echte inzichten niet alleen van kennis, maar vooral door ervaring in het bos. En in dit bos liggen de lessen voor het oprapen.

Ontzettend dankbaar zijn wij dat we onze meerdaagse cursussen kunnen geven op de Veluwe, vlakbij het Hulsthorsterzand, in een van de meest indrukwekkende bossen van Nederland. Een prachtige wilde plek die wordt beschermd door Natuurmonumenten. Het is in dit bos waar de deur van nieuwsgierigheid wordt geopend voor de mensen die ons bezoeken. We verblijven hier op een natuurlijke open plek omringd door oude stuifduinen begroeid met berk, eik en bosbes. Langs ons kamp slingert de beek, rustig haar weg zoekend tussen de wortels van els en beuk.

Dit is de beek waar ik ’s ochtends de rust zoek van de koude, om de nacht van mij af te spoelen. Ik breng mijn lichaam in actie om klaar te zijn voor de dag die komen gaat. Terwijl ik het water nader lees ik de sporen van dieren die vannacht zijn langsgekomen. Zwijn, hert, vos en eekhoorn zijn nooit ver van ons kamp. Deze ochtend was het das die van zijn normale route was afgeweken, op zoek naar een vette worm in de zachte aarde in de vloedvlakte van de beek. Ik zie voor me waar hij zijn prooi opvrat, hoe hij zijn dorst leste en waarheen hij zijn pad vervolgde. Ik besef me wat mijn volgende stap moet zijn.

De jaargetijden worden hier intens meegemaakt. De luiheid van zomer – de rumoerige broer van de stille winter. De vreugde van voorjaar waar het bruist van de mogelijkheden of de uitdaging en noodzaak die de herfst ons biedt. De uitbundige concerten door de kleinsten van de vogels naar het diep dreunende geburl van de herten in de bronst. Het bos resoneert, de klanken van het wilde.

Geen dag of nacht, maand of jaar is hetzelfde, in een wereld dat leeft tot op de laatste korrel zand. Dit is waar sporen spreken over de geheimen van het woud. Het is dit bos dat ons lichaam warm en gezond houdt. Het is dit bos dat de ogen en harten heeft geopend van zovelen die hier kwamen.
Dit is waar lessen zich spontaan lijken te ontvouwen en ik besef me steeds weer, dat dit bos de wijsheid biedt voor ieder die het zoeken wil.