Jurjen Annen

Oprichter en instructeur

jurjen

“hoe belangrijk is de natuur voor jou?” werd me onlangs gevraagd. Hier moest ik even over nadenken. “Net zo belangrijk als voor jou verwacht ik, namelijk van levensbelang!”. De natuur voor mij is de zon, de wind, elke plant en iedere steen. Zonder dat is er niets. We wonen in een wereld die dat soms lijkt te zijn vergeten. Alles lijkt maakbaar te zijn, maar wat hebben we nou echt gemaakt? Dit is waarom ik de verbinding opzoek.

Het liefst ga ik met zo min mogelijk spullen de natuur in. Dan lees ik de sporen van het landschap. Eet, drink en leef ik van de natuur als ik voor dagen of weken op pad ga. Ik werkte jaren als boswachter voor Natuurmonumenten en ben oprichter en instructeur bij ‘Bosbeweging – de school voor overleven met de natuur’. Als kind groeide ik op bij het Zuidlaardermeer en kwam ik op plekken waar weinig kwamen. Vaak was ik buiten (niet) te vinden en standaard te laat thuis omdat er iets vloog of liep dat geobserveerd moest worden. In de wijde omtrek was geen boom me onbekend en juist daardoor ontdekte ik telkens weer iets nieuws! Tot de dag van vandaag train ik mijzelf om mijn comfortzone zo groot mogelijk te houden.

Wat me het bos in trekt is de stilte. Niet de stilte om me heen maar de stilte van binnen. De natuur is de natuur. En ik maak er onderdeel van uit. Simpel. Terug naar de basis gaan, maakt dat ik naar mijn eigen leven kan kijken van een afstand. Hoe kun je naar je eigen wereld kijken als je er midden inzit?

Jaren lang deed ik onderzoek in de natuur. Ik reisde af naar spitbergen en spendeerde daar meerdere zomers. De kracht van de natuur en de helderheid van de kou heeft me gevormd.

Toen ik jaren daarna in Engeland woonde ontmoette ik James Watson. Hij leerde mij de technieken van overleven op de inheemse manier. Het was alsof alles op zijn plek viel. Ik begon te zien waar ik vandaan kwam. Ik begreep waarom ik de dingen deed die ik deed. Het was mijn instinct! Ik ben hem nog steeds dankbaar.

Na jaren excursies geven, gidsen op Spitsbergen, overleven in de wildste gebieden van Europa, voelt de tijd rijp om mijn passie door te geven, en wel op een heel speciale manier: Bosbeweging.

Ik nodig je uit rond het vuur in een van onze prachtige cursuslocaties. Dan kunnen we eens verder praten en delen we onze verhalen.