Veelgestelde vragen
Bedankt voor je interesse! Hieronder vind je antwoorden op veelgestelde vragen. Is je vraag nog niet beantwoord, stuur ons dan een mail of bel ons even.
Kan iedereen zich opgeven?
Ja! Wij geloven dat iedereen, man/vrouw/anders , jong en oud, de vaardigheden heeft om in het bos te kunnen leven. Onze voorouders leefden met oog voor elkaar en hun omgeving. Iedereen woonde buiten. Tijdens de cursussen vormen we een stam waarin je bezig gaat met de oude vaardigheden, gezamenlijke activiteiten onderneemt en luistert naar verhalen rond het vuur. We richten ons op een inheemse manier van leven waarin ruimte is voor ieder individu.
We gaan geen zware wandelingen doen met veel bepakking en veel gebeurt in en rond het kamp. De cursussen zijn gericht op volwassenen vanaf 18 jaar. Gemotiveerde jongeren kunnen meedoen met toestemming van een verantwoordelijke. Ben je onder de 18 en wil je heel graag mee, dan is uitzondering dus mogelijk als je ouder meegaat of tekent. Een andere mogelijkheid is om met het familieweekend mee te doen. Een maximumleeftijd hebben we niet. Er zijn mensen van in de 70 die met onze cursussen meedoen. Overleven is niet alleen voor stoere rambofiguren. We kunnen allemaal overleven, het zit in onze genen.
Ik ben nieuw, welke cursus kan ik het beste volgen?
Als je nieuw bent raden we je aan de basiscursus, Primitief Overleven I te volgen of misschien wel '10 dagen leven met de natuur'. In deze cursussen leggen we de basis van het leven met de natuur. Je leert over vuur, water, onderkomen en voedsel, ethiek, kennis en een inheemse vorm van bewustzijn. Deze kennis gaat veel verder dan het overleven in het bos alleen. Het is een manier van leven die je in het dagelijks leven overal kunt toepassen. Deze basis komt in vervolgcursussen steeds terug. Is drie dagen teveel doe dan eerst een van onze workshops. Is dit je pad en wil je in een keer zo veel mogelijk uit je ervaring halen dan raden we je aan een van onze jaaropeidingen te volgen.
Bekijk hier de trailer om een beeld te krijgen van onze cursussen.
Ik heb veel ervaring, is de basiscursus dan noodzakelijk?
Toen wij hier jaren geleden mee begonnen dachten wij heel veel te weten. We hadden natuurkennis, ervaring met wildkamperen en buiten zijn. Allemaal belangrijke voorkennis die je cursus zal verrijken. De reden waarom we met Bosbeweging begonnen zijn is omdat alle stukjes samenkwamen en elkaar enorm bleken te versterken. Het waren geen losse onderdelen maar een inheemse manier van leven met de natuur. De basiscursus is een combinatie van fysieke vaardigheden van het leven zonder externe hulpmiddelen en de mentale capaciteiten die het leven in de natuur mogelijk maken. Daarom vragen we je eerst de basiscursus te doen, ook als je voorkennis hebt. Je zult er geen spijt van krijgen. Dat is onze garantie.
Moet ik zelf al mijn eten zoeken en koken?
Wij zorgen voor eten en drinken. Wel besteden we afhankelijk van de cursus meer of minder aandacht aan hoe je voedsel verzamelt en klaarmaakt en ervaar je verschillende primitieve kooktechnieken. We kiezen er bewust voor om een deel van het eten uit de bewoonde wereld mee te nemen. Als alles wildpluk is, komt er te veel druk op de wilde planten in de omgeving. Bovendien kost verzamelen veel tijd die we ook aan andere vaardigheden willen besteden. Ons doel is niet om je in het diepe te gooien maar om je alle aspecten van overleven met de natuur te laten ervaren en te leren zodat je daar ook na de cursus mee verder kunt.
Ongeveer 90% van het eten dat we verzorgen is biologisch of zijn wilde planten (die we dus deels zelf verzamelen). We willen jullie graag kennis laten maken met een verscheidenheid aan gezond en bijzonder smakelijk voedsel, zonder toevoegingen, vullend en heerlijk. Rosa en Sare verzorgen bij ons de kampzaken en bereiden de meeste maaltijden. Ook zul je daarbij zelf aan de slag gaan.
Kan ik als vegetarier of veganist ook meedoen met de cursussen van Bosbeweging?
Jazeker, dat is geen probleem! De maaltijden zijn bij vrijwel alle cursussen standaard vegetarisch. Het is verder wel handig om je dieetwensen door te geven wanneer je je opgeeft, dan houden we daar extra rekening mee.
Zoals je misschien hebt gelezen op de site, bieden we in een deel van de cursussen wel onderdelen aan waarbij we vlees, huiden, botten, pezen en andere delen van dieren gebruiken. Dit is een bewuste keuze. In onze visie hoort bij primitief leven in de natuur ook dat je hierover kennis en ervaring opdoet. Onze voorouders hadden een gevarieerd dieet, waar dierlijke producten deel van uit maakten. Voor inheemse mensen was alle leven heilig, zowel dat van planten als dieren. We vinden het belangrijk om bewust en met respect en dankbaarheid met al het leven om te gaan. We willen iedereen de mogelijkheid bieden om te leren hoe je dierlijke onderdelen gebruikt als materiaal en/of voedsel. Als deelnemer kies je natuurlijk zelf of je dit ook wilt, je kan je eigen weg hierin kiezen. In een basiscursus is dit een klein onderdeel, je kan dan zelf kijken of je daarbij wilt zijn of niet. Bij bijvoorbeeld Jaarrond eten uit de Natuur is dierlijk voedsel iets dat vaker terugkomt, omdat we dan volledig zelfvoorzienend gaan leven. Ook aan die cursus doen elk jaar vegetariërs en veganisten mee, die vaak gedurende cursus besluiten ook te willen leren hoe je wild bereidt.
Voor ons is op inheemse wijze leven en daarbij dieren eten iets heel anders dan vlees of andere dierlijke producten kopen en consumeren in het dagelijks leven. Een deel van onze instructeurs eet thuis vegetarisch of veganistisch, terwijl het in het bos logisch voelt om wel af en toe dieren te eten. Laat het een zoektocht zijn voor jezelf.
Als je het fijn vindt om hier nog even met ons contact over te hebben, kan je altijd even mailen of bellen. We hopen je te ontmoeten bij het vuur!
Kan ik ook in termijnen betalen?
Bij onze jaaropleidingen bieden we standaard de optie 'betalen in termijnen' aan omdat het over grotere bedragen gaat. Voor de kortere cursussen doen we dit standaard niet omdat het ons extra werk kost. Mocht je minder vermogend zijn of om wat voor reden dan ook alleen in termijnen kunnen betalen dan is dat mogelijk. Neem even contact op via de mail. We vragen je dan wel de aanmelding rond te maken middels het inschrijvingsformulier, maar nog niet te betalen. Betalen in termijnen werkt zo: https://bosbeweging.nl/betalen-in-termijnen
Hoe lang duren de cursussen?
Dat is per cursus verschillend en is in elke cursusbeschrijving te vinden. Over het algemeen begint een cursus om 10.00 uur en eindigt de laatste dag om 17.00 uur.
We willen je heel erg veel meegeven, wat bij elke cursus resulteert in een vol programma. We zijn bezig van vroeg in de ochtend tot laat in de avond met een grote diversiteit aan activiteiten. Kom dus uitgerust naar de cursus. Niks is overigens verplicht dus als je een onderdeel wilt overslaan mag dat natuurlijk. Onze groepen bestaan uit 15 tot 30 deelnemers, bij de grotere groepen werken we en op verschillende momenten met subgroepen en meerdere instructeurs zodat we voldoende aandacht aan jou als individu kunnen besteden.
Wat moet ik meenemen?
Voor elke cursus is er een algemene lijst aan spullen die belangrijk zijn voor jouw cursus. Neem zo veel of weinig mee als je wilt. Het allerbelangrijkste is natuurlijk een mes. Wil je andere voorwerpen zoals een tent, slaapzak en matje meenemen kan dat natuurlijk. Neem zoveel mee waar jij je goed bij voelt. Voor inspiratie kijk op de paklijst.
Waar is het precies?
Veel van onze cursussen vinden plaats in het Leuvenumse bos, op de Veluwe vlak bij Harderwijk. We verblijven op een natuurlijke open plek in het bos nabij de Hierdense beek. De laatste jaren geven we ook cursussen op locaties in Drenthe en Friesland. Ongeveer twee weken voordat je cursus begint sturen we je de benodigde informatie. Dan sturen we ook de paklijst en routebeschrijving toe.
Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer
Wij mogen onze cursussen geven bij Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Daar zijn we heel erg dankbaar voor. We geven de meeste van onze cursussen in de Leuvenumse bossen op de Veluwe. Een van de meest bijzondere bossen van Nederland. We verblijven op een natuurlijke open plek tussen de stuifduinen en een slingerende beek, mooier kun je niet wensen! Natuur in Nederland is belangrijk, daarom krijg je €10 korting met je lidmaatschap bij de cursussen van Bosbeweging.
De jaaropleiding 'Jaarrond eten uit de natuur' vindt plaats in de Gelderse Poort in een prachtig natuurgebied van Staatsbosbeheer.