Tibbe de Raat

Instructeur

tibbe

Al sinds ik een klein jongetje was, was het mijn droom om in de natuur te kunnen leven. Mede dankzij de kennis en kunde die ik heb opgedaan bij de Bosbeweging heb ik deze droom in de praktijk kunnen brengen. Als vuurproef ben ik samen met een goede vriend voor twee weken de bossen ingetrokken met een mes, een pannetje en één maaltijd per dag.

We bouwden ons eigen onderkomen van materialen uit het bos, maakten vuur op een oeroude manier en waren nog nooit zo dankbaar voor ons eten. Het was onderdeel zijn van iets dat veel groter is dan jijzelf, de natuur in al haar facetten. Je kunt dan eigenlijk niets anders dan buigen of breken. Ik geloof dat de natuur je laat zien wat je nodig hebt en dat je er wijze lessen kan leren.

In 2017 ben ik een jaar op reis geweest samen met mijn vriendin Sare en heb ik mijn avonturen onder andere uitgebreid naar de Amazone waar ik met een familie die daar op een traditionele manier woonde mee ging op jacht, ging vissen en een traditioneel huis bouwde. Ook heb ik 6 weken in een primitieve community (Wildroots) in Amerika gewoond waar we dronken uit de beek, berenvlees aten en onze eigen onderkomens bouwden.
Voor mij is het beheersen van deze vaardigheden waarmee je in de natuur kunt overleven een belangrijke basis om je weer onderdeel te voelen van de natuur. Wie komt er tevoorschijn als je zonder spullen het bos in loopt?