Mark Franck

Instructeur

profiel_mark

Opgegroeid in een klein gehucht Zuid-Limburg, nog niet beseffende hoe bijzonder mijn leefomgeving tussen schapen, kippen, bos en de Geleenbeek was. Opmerkelijk genoeg heb ik toen onbewust planten, geuren en patronen opgeslagen in mijn systeem die ik pas vele jaren later kon plaatsen. Met veel waardering denk ik terug aan deze omgeving waar ik in vrijheid heb mogen opgroeien.

Door deze omgeving en werken bij een akkerbouwer koos ik uiteindelijk voor een groene management opleiding en werkte ik o.a. voor een landschapsarchitect en groene aannemers. Ik was alle behalve gelukkig in die wereld en besloot al wwoofende praktijkervaring op te doen in Azië, gevolgd door een permacultuur opleiding. Door deze transitie kon ik weer aarden in Nederland. Ik heb daarna een sociale tuinderij in Maastricht opgezet, eetbare tuinen met meerjarige gewassen en voedselbossen ontworpen en wildpluk wandelingen gegeven. Gedurende dit leerproces kwamen veel wilde planten aan bod en het besef dat deze planten in het landschap mij vertellen wat er gaande is en dat geeft mij een gevoel van gedragenheid en verbondenheid.

Parallel aan mijn lange avontuur in Azië, besefte ik ook dat ik soms de vrijheid in mijn werkende leven miste en werd opgeslokt. Via via mondde dit alles uit in een bijzonder telefoongesprek terwijl ik in een natuurgebied liep met een kudde schapen werd me gevraagd of ik Mindfulness opleidingen kon organiseren. Uiteindelijk ben ik zelf trainer geworden om Mindfulness door te kunnen geven omdat dit voor mij essentieel voelt om een waardevol leven te kunnen leiden. De stilte retraites gedurende deze opleiding bevestigden mij hoe bijzonder het leven is en bieden immens perspectief. Nog geregeld organiseer ik stilte retraites of dagen mindfulness in de natuur.

Bij Bosbeweging volgde ik de Jaarrond Eten uit de Natuur opleiding en werd omvergeblazen door de manier van lesgeven, de aandacht, intensiteit, het groepsproces, de kwetsbaarheid en het oog hebben voor elkaar. In primitieve omstandigheden leven met elkaar in verbondenheid nestelde zich in mij en geeft me een immens gevoel van dankbaarheid, vervulling en universele liefde. Sindsdien ben ik onderdeel geworden van het team Jaarrond eten uit de Natuur en wie weet breidt dit zich nog uit over de komende jaren naar andere cursussen.