Dave van Hest

Instructeur

profiel_dave

Het gevoel van vrijheid dat je ervaart in de natuur heeft mij altijd aangetrokken om op avontuur te gaan. De weidsheid maar ook de enorme complexiteit van het leven fascineert mij enorm. Dat is de reden dat ik biologie ben gaan studeren. Tijdens deze studie, waar ik veel heb geleerd over de natuur en hoe alles daar in samenleeft, kwam ik er steeds meer achter dat de ondeelbare relatie tussen mens en natuur bij veel mensen naar de achtergrond is verdwenen.

We gaan graag voor een wandeling naar “de natuur”, maar zijn vergeten dat we er deel van uit maken, erin zijn opgegroeid en instinctief weten hoe we ermee samen kunnen leven. Zelfs biologen die de natuur aandachtig bestuderen, beschrijven en benoemen, vergeten soms de relatie die ze zelf hebben tot al het leven om hen heen. Het is mooi als je de naam van een plant kent, maar wie is die plant en wat is haar relatie tot jou? Hoe voelt, ruikt en smaakt een bloem, struik of boom? Wat gebeurt er als je haar opeet?

Tijdens mijn studie biologie verbleef ik 8 maanden in een houten huisje in een klein dorpje aan de rand van een Costa Ricaans regenwoud. Hier ging mijn blik pas echt open. Hier kon je niet zomaar wandelen door het bos. Er waren geen wandelkaarten of uitgezette routes, hier moest je echt weten wat je deed en waar je was. Vooral toen ik voor mijn onderzoek vaak in het donker het bos in ging, met de overweldigende hoeveelheid geluiden en dieren die rondsluipen in het donker, heb ik geleerd dat door je blik te verruimen en je zintuigen open te stellen voor de natuur je er echt thuis kan voelen. Wat een gevoel van vrijheid en thuiskomen!

In deze periode ging ik van een stadsjongen met een liefde voor de natuur naar een natuurmens met steeds meer passie om te leven in en met de natuur.

Ik ging me steeds meer verdiepen in het verzamelen en kweken van eetbare en geneeskrachtige planten en paddenstoelen en in primitieve technieken. Las eindeloos veel boeken, volgde een studie Natuurgeneeskunde en ging er steeds vaker met steeds minder op uit om dat gevoel van thuis zijn in de natuur te blijven opzoeken en ontwikkelen. In steeds veranderende jaargetijden en onder alle weersomstandigheden met alleen de elementen: aarde, lucht, water, vuur en al het leven.

Vele omzwervingen later en na het volgen en geven van allerlei workshops, is Bosbeweging op mijn pad gekomen. En dit voelt wederom als thuis komen 🙂

Want was is nou mooier dan in stamverband met elkaar je passie te delen, van elkaar te leren en samen te ervaren hoe het is om echt mens te zijn……