Kraailook

Plant van de maand maart 2024

Het is vooral de kleur……. van dat typische blauwachtige groen. Vergelijkbaar met de kleur van narcissenblad. Als ik die kleur zie, tussen het heldergroen van het gras, ga ik gelijk even kijken. Vanaf januari komt het al weer boven, en nu staat het overal volop: Kraailook (Allium vineale). 

Kraailook is familie van bieslook en daslook. Er zijn nog veel meer wilde looksoorten in Nederland. Die zijn ook eetbaar, maar te zeldzaam om in het wild te plukken. In het vroege voorjaar is de plant relatief makkelijk te herkennen. Kraailook lijkt erg veel op bieslook: de plant groeit in polletjes lange dunne sprieten, steviger en blauwer dan gras. Regelmatig met een mooi krulletje in het uiteinde van de spriet. Kraailook is veel steviger dan bieslook en bloeit ook anders. Bieslook bloeit met bolletjes van paarse bloemen, kraailook krijgt bovenaan de stengel bolletjes met een soort hele kleine knoflookteentjes. Dat zijn de broedbolletjes, die vallen later af en daaruit kunnen nieuwe planten groeien. (Soms groeien hier ook wat bloemetjes tussen, maar die staan op langere steeltjes en nooit zo veel en vol als bij bieslook). Net als de andere looksoorten heeft kraailook ondergronds een bol. Het staat meestal tussen het gras in bermen, weilanden, parken en struwelen. 

Deze plant groeit al vanaf de winter, en maart is een goede tijd om kraailook te oogsten. Nu is de plant relatief makkelijk te herkennen, het staat meestal tussen het gras, maar gras is nu nog heel laag. Als je dus nu een flinke, relatief hoge graspol ziet, is de kans groot dat het kraailook is. De blauwgroene kleur, stevige stengels en natuurlijk de uiengeur geven aan of het klopt. De geur is echt cruciaal, als het niet duidelijk naar ui/knoflook ruikt heb je iets anders te pakken dat wellicht niet eetbaar is! De plant houdt van kalkrijke bodems maar groeit ook op allerlei andere plekken. 

Je kunt de groene stengels eten, die zijn het lekkerst voor de bloei, nu dus. Je kunt ook de broedbolletjes gebruiken als mini-knoflookjes. Die zijn er vanaf de zomer. Kraailook heeft rauw de meest volle smaak, maar kan ook kort worden meegekookt. Voeg het dus op het laatst toe aan warme gerechten. Bij langer koken, invriezen of drogen gaat groot deel van de smaak verloren. 

Recepten 

Wij maakten een dressing voor een aardappelsalade. Roer yoghurt, mayonaise, sap van een sinaasappel of mandarijn, geraspte gember, een restje zelfgemaakte jam of honing ,peper en zout door elkaar. Knip of snij een flinke bos kraailook stengels fijn en roer erdoor. Zie eerste foto. 

 

Verder is het natuurlijk een perfecte plant om kruidenboter mee te maken, zie laatste foto. 

 

Ook zagen we nog dit leuke recept, voor bladerdeegrolletjes met kraailook en hondsdraf: 

https://foragefield.com/ground-ivy-and-crow-garlic-cheese-rolls/ 

 

Veel plukplezier en eet smakelijk! 

Aukje en Koert