Kleine veldkers

Plant van de maand februari 2024:

Voor dit plantje hoef je niet per sé het bos in. Goede kans dat als je 2 stappen je deur uit bent, je hem al tegen komt. Klein en fier. Het plantje lijkt nauwelijks voedingsbodem nodig te hebben en kan al tevreden zijn met een spleetje tussen de klinkers of een ieniemienie beetje humus dat tegen een paar planken is aangewaaid. Met zijn fijne wortelstelsel zet de kleine veldkers zich goed vast. Van de winter lijkt hij opvallend weinig last te hebben, want zelfs als het vriest, zie je ‘m floreren.

Waar haalt zo’n tenger plantje zoveel kracht vandaan, want ook de smaak is krachtig en fris. Duidelijk herkenbaar is de radijsachtige smaak van de kruisbloemigen. Een kleine wintertraktatie tussen de tegels, op omgewerkte grond, maar ook in het bos of in het veld. Als je m eenmaal herkent, zal je hem op steeds meer plekken ontwaren. Dit is typisch een pioniersplantje wat houdt van braakliggende grond, bijvoorbeeld in nette tuinen waar geschoffeld wordt. Het staat dus meestal niet jaren op dezelfde plek, maar vindt steeds weer nieuwe plekjes om te pionieren.

Kleine veldkers (Cardamine hirsuta) is vooral herkenbaar aan de groeivorm, namelijk een kleine rozet. De blaadjes bestaan uit kleine, tegen over elkaar staande vrij ronde deelblaadjes. een blad bestaat uit maximaal vier paren deelblaadjes met aan het eind altijd een wat groter enkelvoudig deelblad. Maar mocht je twijfelen, proef hem! Hmmm, tuinkers? Mosterd? Radijs? Hele dikke kans dat het ‘m is.

In het midden van de rozet komen vanaf de lente bloeistengels met kleine witte kruisbloempjes omhoog. De grote broer Bosveldkers ( Cardamine flexuosa) is wat groter en groeit ook iets meer de lucht in, minder bladeren die als een rozet op de grond liggen. Dan is er nog het zachtroze zusje de Pinksterbloem (Cardamine pratensis) en nog een paar minder veel voorkomende veldkerssoorten. Alle soorten uit dit geslacht zijn eetbaar.

Je kunt alle bovengrondse delen eten: blad, bloem, vrucht en zaad. In de praktijk pluk je meestal het blad. Een mooie manier om te plukken is, om met een hand de rozetblaadjes bij elkaar te pakken en licht omhoog te tillen. Met de ander hand snij of knip je de blaadjes dan af boven de grond. De worteltjes vormen dan weer nieuw blad. Bij drogen of verhitten verliest veldkers het meeste van zijn smaak. Daarom eet je veldkers het liefste rauw.

 

Recept ideeën

  • in een wildpluksalade
  • als topping op stamppot
  • als pesto, eventueel gemengd met ander eetbaar groens

Of probeer eens deze heerlijke kruidenkwark: rasp een appel. Roer er 200 ml (plantaardige of dierlijke) yoghurt of kwark doorheen. Snij veldkers fijn en meng het met wat knoflook, beetje olijfolie, peper en zout door de yoghurt.

In de Forager handbook staat nog een interessant recept: Maak een soep van zoete aardappel met ui, knoflook en bouillon. Pureer er op het laatste moment een paar handen veldkers doorheen.

Veel pluk- en eetplezier, Aukje en Koert

Bron: the Forager Handbook, Miles Irving