Tibbe de Raat

Instructeur

 

Al sinds ik een klein jongetje was, was het mijn droom om in de natuur te kunnen leven. Mede dankzij de kennis en kunde die ik heb opgedaan bij de Bosbeweging heb  ik deze droom in de praktijk kunnen brengen. Als vuurproef ben ik samen met een goede vriend voor twee weken de bossen ingetrokken met een mes, een pannetje en één maaltijd per dag.
 

We bouwden ons eigen onderkomen van materialen uit het bos, maakten vuur op een oeroude manier en waren nog nooit zo dankbaar voor ons eten. Het was onderdeel zijn van iets dat veel groter is dan jijzelf, de natuur in al haar facetten. Je kunt dan eigenlijk niets anders dan buigen of breken. Ik geloof dat de natuur je laat zien wat je nodig hebt en dat je er wijze lessen kan leren.

 

In 2107 ben ik een jaar op reis geweest samen met mijn vriendin Sare en heb ik mijn avonturen onder andere uitgebreid naar de Amazone waar ik met een familie die daar op een traditionele manier woonde mee ging op jacht, ging vissen en een traditioneel huis bouwde. Ook heb ik 6 weken in een primitieve community (Wildroots) in Amerika gewoond waar we dronken uit de beek, berenvlees aten en onze eigen onderkomens bouwden.

Voor mij is het beheersen van deze vaardigheden waarmee je in de natuur kunt overleven een belangrijke basis om je weer onderdeel te voelen van de natuur.  Wie  komt er tevoorschijn als je zonder spullen het bos in loopt? Ben je klaar om op avontuur te gaan?
Lees de ervaringen van de cursisten

Selfa Verlaat

Selfa Verlaat

Ik lig heerlijk warm in mijn donzen cocon

Ik ben helemaal gek geworden maar ik doe het toch

Rits open, mijn heerlijk warme 100% wollen ondergoed…..trek ik uit, en hop de tent uit, de nog donkere, dag in

De koude regen sist op mijn slaaphuid

Glibberend loop ik in mijn onderbroek richting de beek

Marien de Bruin

Marien de Bruin

De 10-daagse Primitief Overleven cursus smaakte naar veel meer. En dus schreef ik me in voor Primitief Vermogen. Als ik van tevoren had geweten wat er op het programma stond had ik het waarschijnlijk niet gedaan. Iets met een kleine comfort zone. Het werd uiteindelijk fantastisch, en mijn wereld zou nooit meer hetzelfde zijn.

Over Leven

Over Leven

Toen ik aan mijn vrienden vertelde dat ik ging survivalen, bleek dat vooral beelden van abseilende managers en blokhutten in de Ardennen op te roepen. Al snel ging ik dus een weekend “primitief overleven”, om iedereen duidelijk te maken dat dit geen retourtje pretpark was. Met Daan en Jurjen als ervaringsdeskundigen trokken mijn medecursisten en ik in een regenachtig oktoberweekend het bos in.