Wild Uitbenen

Wilduitbenen op de inheemse manier

In deze 4 dagen ontvang je een goede basis om zelfstandig wild te kunnen uitbenen. We leren je hoe je het op een veilige manier bereidt en schoonmaakt en hoe je alles gebruikt van het dier. Een essentiële vaardigheid als je (langere tijd) in het bos wilt kunnen leven. De vacht houdt je warm, het vlees en vet voeden je. De botten dienen je als pijlpunten, van de blaas maak je een waterzak, van de darmen een boogpees. Maar dan moet je wel weten hoe je alles moet ‘oogsten’, bewerken en bewaren. Dit gaan we je leren in de 4 dagen die we samen hebben. Dit is je kans om een groter dier te leren uitbenen.

Naast het uitbenen, zullen we verschillende primitieve bereidingswijzen van het vlees laten zien, we gaan het vlees wat we niet opeten conserveren. We zullen zoveel mogelijk ‘oogsten’ en gebruiken. Een mooi onderzoek dat het wezen van het dier eert. Daarnaast leren we over de sporen, ecologie en magie van de dieren.

We doen het uitbenen en verwerken samen op traditionele wijze met ceremonie, dank en vaardigheid. We gebruiken zoveel mogelijk van het dier en delen de eventuele resten met de roofdieren in het gebied. Als spoorzoekers volgen we het dier door het gebied en leren we van haar leefwijze door observatie en spoorzoeken. Wat is hun effect en rol in het landschap, hoe leven ze samen op natuurlijke wijze?

Ben jij klaar om deze reis aan te gaan?

Deze cursus vindt plaats voorafgaand aan de cursus ‘Huiden looien’, samen vormt dit een mooi tweeluik waarin je leert hoe je de huid volledig verwerkt tot een mooi stuk leer of buckskin. Er is de mogelijkheid te overnachten na afloop tot de cursus ‘Huiden looien’ begint.

Aantal cursusdagen
4

Vereiste voorkennis
geen

Data & Locaties

Deze cursus staat momenteel niet gepland.

Prijs
€ 520,00

watgajelerenreindeer

Wat ga je leren?

>> Ceremonie, dankbaarheid en contact
>> Intern/extern onderzoek van het dier
>> Ecologie van het wilde dier
>> 'Cave-Art' tekening maken op tentdoek

>> Observeren en tekenen van dieren
>> Uitbenen van een dier
>> Verwerken van het vlees
>> Gebruik diverse onderdelen v/h dier

>> Vet gebruiken en houdbaar maken
>> Schrapen en opspannen van de huid
>> Geschiedenis wild als voedselbron
>> Vleespakket voor thuis

Data & inschrijven

Er staan op dit moment geen data voor deze cursus gepland. Zet je naam en e-mailadres op de interesselijst. En je ontvangt de eerstvolgende keer als we nieuwe data bekend maken een bericht.


Bosbeweging is een non-profit organisatie zonder winstoogmerk,
10% van alle inkomsten komt direct ten goede aan natuurbeheer.

Lees de ervaringen van de cursisten

vuur_nacht_bosbeweging

In elke brandnetel zit een touw…

Ik ben componist en locatietheatermaker van beroep. Ik maak voorstellingen op allerlei bijzondere plekken zoals een oude fabriek of kerk, maar ook vaak buiten in een park, bos of strand. Hierbij probeer ik zoveel mogelijk de verwondering over de plek deel te laten zijn van de voorstelling. Tijdens de cursus echter ervoer ik iets heel…

winterbos_bosbeweging

Overleven

Toen ik aan mijn vrienden vertelde dat ik ging survivalen, bleek dat vooral beelden van abseilende managers en blokhutten in de Ardennen op te roepen. Al snel ging ik dus een weekend “primitief overleven”, om iedereen duidelijk te maken dat dit geen retourtje pretpark was. Met Daan en Jurjen als ervaringsdeskundigen trokken mijn medecursisten en…

marien_bb_beek.jpg

Marien de Bruin

De 10-daagse Primitief Overleven cursus smaakte naar veel meer. En dus schreef ik me in voor Primitief Vermogen. Als ik van tevoren had geweten wat er op het programma stond had ik het waarschijnlijk niet gedaan. Iets met een kleine comfort zone. Het werd uiteindelijk fantastisch, en mijn wereld zou nooit meer hetzelfde zijn. Zoals…