Weg met de Dokter

Een nascholing voor zorgverleners: Laat de natuur jouw werk doen

Krijg inzicht in het belang van natuur voor onze gezondheid, de mechanismen daarachter en ervaar zelf het weldadige effect van in het bos leven in deze 3-daagse nascholing. Je gaat terug naar de praktijk met praktische tools waarmee je mensen meer welzijn kan laten ervaren door de natuur, een theoretisch kader waarin je dit kunt plaatsen en bovenal een persoonlijke ervaring van wat er gebeurt op het moment dat je met aandacht op eenvoudige wijze in de natuur leeft. Van bosbaden en planten proeven tot vuur maken.

‘Heb je soms ook het gevoel dat de gezondheidsproblemen waar je je als zorgverlener mee bezighoudt voor een belangrijk deel samenhangen met onze moderne maatschappij en de daarmee samenhangende leefstijl en leefomgeving van mensen? Is de natuur een missing link? In deze nascholing gaan we onder meer in op onderzoek naar hoe groen in de leefomgeving samenhangt met gezondheid, naar de effecten van het Japanse Shinrin Yoku (jezelf ‘onderdompelen’ in het bos) op lichaam en geest en naar de veranderingen in ons immuunsysteem en zenuwstelsel die optreden als we in een natuurlijke omgeving verblijven. Ook bespreken we hoe natuur wereldwijd al wordt ingezet om gezondheid te bevorderen’

De Bosbeweging neemt al jaren mensen mee terug de natuur in. De theorie over natuur en gezondheid wordt gecombineerd met lessen in vaardigheden gericht op primitief (over)leven in de natuur. Deze lessen vormen de ingang om met aandacht en nieuwsgierigheid in het bos te zijn en om opnieuw (of dieper) met het bos verbonden te raken. We hebben als mens al veel langer op deze ‘primitieve’ wijze geleefd dan hoe we nu leven. Ons lichaam en zenuwstelsel zijn nog steeds ingesteld op het bewegen en reageren uit de tijd van het jagen en verzamelen. Bij stammen, zoals de Masai uit Kenia, die meer volgens dat ritme leven zie je dat ze nauwelijks langdurige stress, en al helemaal geen burn-out kennen. Wat zou er gebeuren als wij meer elementen uit dit ‘natuurlijke leven’ integreren in ons dagelijks leven?

Deze cursus wordt gegeven door Tibbe de Raat en Pim van den Dungen.

Over Tibbe de Raat

Tibbe leert mensen hoe je leeft in de natuur. Hoe je als inheemse mens je plek terug kan innemen in het bos. Het liefst trekt hij het bos in met zo weinig mogelijk spullen, een mes en een pannetje zijn voldoende om te kunnen leven in het bos. Veel vaardigheden leerde hij door te doen en ook te falen, daarnaast leerde hij veel van het leven met een stam in de Amazone en hoe je een lange tijd in een volledig primitieve community (Wildroots, V.S.) kan leven. Vuur maken, weten wat je kunt eten en hoe je een hut bouwt van bladeren en takken. Deze inheemse vaardigheden zijn een middel om te verbinden met de natuur om je heen en de ware natuur in jezelf.

 

Over Pim van den Dungen

Halverwege maart 2020 verstilt het drukke Amsterdam letterlijk door de eerste lock down. Terwijl veel mensen thuis opgesloten zitten voelt het ook alsof de natuur terug de stad in stroomt. Blauwe luchten, tjirpende vogels, rust. In Pim wordt een sterk verlangen aangeraakt om meer in de natuur te zijn. Hij volgt dit gevoel en slaapt een nacht alleen in het bos, volgt een Bosbeweging-cursus, gaat op wandelvakantie in de pyreneeën en volgt een opleiding tot bosbaadgids. Als arts en onderzoeker vraagt hij zich af of er ook onderzoek gedaan is naar het heilzame effect van de natuur dat hij ervaart. Hij duikt de wetenschappelijke literatuur in en veel studie-uren verder deelt hij de opgedane kennis graag met collega’s. Pim is gepromoveerd op diagnostiek naar dementie in de eerste lijn en werkt als praktijkhoudend huisarts in Amsterdam Noord.

Tijdens deze cursus verblijven we in het bos, je slaapt in eigen tent, en er wordt voor je gekookt.

Deze scholing staat open voor huisartsen, huisartsen in opleiding, praktijkondersteuners, en bedrijfsartsen.

Aantal cursusdagen
3

Vereiste voorkennis
geen

Data & Locaties

  • 15 oktober 2025 (start)
    Veluwe, nabij Harderwijk

Prijs
€ 625,00

watgajelerenreindeer

Wat ga je leren?

>> Bosbaden
>> primitieve vaardigheden
>> epidemiologisch, fundamenteel en klinisch onderzoek naar het verband tussen natuur en gezondheid

>> Vuur maken
>> praktische tools over hoe je mensen meer welzijn kan laten ervaren door de natuur

>> een theoretisch kader
>> planten proeven
>> inzicht in het belang van natuur voor onze gezondheid

Data & inschrijven

Weg met de Dokter (meerdaagse)
15 oktober 2025 t/m 17 oktober 2025, Veluwe, nabij Harderwijk
Prijs: € 625,00

Bosbeweging is een non-profit organisatie zonder winstoogmerk,
10% van alle inkomsten komt direct ten goede aan natuurbeheer.