Jaarrond eten uit de natuur

Jaaropleiding

Dit is een complete jaaropleiding voor iedereen die wil leren leven uit de natuur. Deze opleiding richt zich op voedsel! Als verzamelaar leer je voedselzoeken en wat er te vinden is in de verschillende seizoenen. Hoe leef je van planten door het jaar heen? Wanneer oogst je wat? Hoe gebruik je alles van een dier? We gaan een voorraad aan leggen voor de winter. Ben jij er bij?

 

Je gaat diverse dingen maken zoals foerageermanden, een graafstok, droogrekken, grondoven, ondergrondse voorraad, natuurlijke zeep etc. Je maakt een EHBO-set van zelfgemaakte middelen, mossen en zwammen om bij je te dragen op je tochten. We richten ons op het oogsten, bereiden en gebruiken van planten op de 'inheemse' methode. Je leert hoe de plantengemeenschap verandert door het jaar heen en wat jouw relatie ermee is. Je ontrafelt relaties tussen omgeving, plantengroei en dierenwereld. Je leert een hert uitbenen. We gebruiken de huid en drogen het vlees.

 

We zoeken zelf ons voedsel en leren het bereiden zonder moderne hulpmiddelen. Je leert meel maken van verschillende planten en bomen en brood bakken zonder oven. Je gaat zadenburgers maken van diverse planten en zaden. Hoe vind, droog en bewaar je verschillende kruiden, zaden en fruit? Hoe maak je medicinale zalven? In de periode tussen de cursussen in helpen we je aan de slag te gaan met focus. Zodat je het zoeken en verwerken wilde planten en ander voedsel uit de natuur kunt integreren in je dagelijkse bestaan.

 

Maak je klaar voor een reis, terug naar de natuur.

 

Inschrijven

Aantal cursusdagen

14  dagen  (3 weekenden van vrijdag t/m zondag en 1 midweek)

Data

Zie onderaan de pagina

Locatie

Ooijpolder, de groenlanden

Kosten

985,-

 

Wat ga ik leren?

 

» planten herkennen jaarrond

» eetbare planten gebruiken

» natuurlijke EHBO set maken

» zaden verzamelen en bereiden

» fruitleer maken

» wild villen en bereiden

» primitieve bereidingswijzen

» droog en bewaarmethoden

» meel maken van noten en zaden

» wortels uitgraven en verwerken

» paddenstoelen gebruiken

» zeep maken

» bastmanden maken

» de relatie tussen jou en de        natuurlijke wereld

Data voor de jaaropleiding

2019

 

Voorjaarscursus- weekend; 17-19 mei

Zomercursus - weekend; 26-28 juli

Herfstcursus- week - 16-20 okt

Wintercursus - 30 nov-1 dec

 

Inschrijven

 

 

Lees de ervaringen van de cursisten

Over Leven

Over Leven

Toen ik aan mijn vrienden vertelde dat ik ging survivalen, bleek dat vooral beelden van abseilende managers en blokhutten in de Ardennen op te roepen. Al snel ging ik dus een weekend “primitief overleven”, om iedereen duidelijk te maken dat dit geen retourtje pretpark was. Met Daan en Jurjen als ervaringsdeskundigen trokken mijn medecursisten en ik in een regenachtig oktoberweekend het bos in.

Herstellen van een oude vriendschap

Herstellen van een oude vriendschap

Afgelopen herfst heb ik “primitief overleven” gevolgd. Weer thuis gekomen liet ik mijn gedachten gaan over wat ik had meegemaakt tijdens de cursus. Ik heb toen dit verhaal opgeschreven.

 

Aan de randen van een bos lagen twee dorpjes...

In elke brandnetel zit touw verborgen..

In elke brandnetel zit touw verborgen..

Ik ben componist en locatietheatermaker van beroep. Ik maak voorstellingen op allerlei bijzondere plekken zoals een oude fabriek of kerk, maar ook vaak buiten in een park, bos of strand. Hierbij probeer ik zoveel mogelijk de verwondering over de plek deel te laten zijn van de voorstelling.