Louise van der Stok

Instructeur

profiel_Louise

Als kind zat ik eindeloos in het gras en at ik madeliefjes en paardenbloemen. Ik wist zeker dat dat goed was ook al had niemand me dat verteld. We woonden gelukkig in het buitengebied en later in Zuid-Frankrijk, waar ik lekker kon struinen en ontdekken. Toch verloor ik net als zoveel anderen het contact met het land en mijn eigen natuur naarmate de schooldagen langer werden. Liftend en kamperend door Tasmanië herinnerde ik me mijn verbinding met de natuur en ging naar Wageningen voor een master bos en natuurbeheer. Na een jaar kwam een lange periode van ziekte eigenlijk als een geschenk. Ik hoefde even niet mee te draaien in het systeem en vond eindelijk echt de ruimte die ik als kind had gekend om buiten rond te dwalen, planten te leren kennen, de vogels in de tuin te volgen en dagelijkse keuzes weer op gevoel te maken. Ik begon steeds meer wilde planten te eten, theetjes, zalven en tincturen te maken. Ik leerde mijn omgeving en mezelf kennen alsof ik erin woonde.

Dit inspireerde me om trainingen op te zetten voor jongeren om ook weer in contact te komen met hun eigen natuur en met het land. Ik ging daarnaast onderwijs ontwikkelen op de universiteit geïnspireerd op inheemse vormen van leren. Ik ben mij gaan verdiepen in voedselbossen, een herontdekt landgebruik dat inheemse volkeren over de hele wereld al hebben ontwikkeld. En ik schreef mij in voor de jaaropleiding Jaarrond Eten uit de Natuur bij Bosbeweging, en ging niet meer weg. Eten uit de natuur brengt voor mij veel samen. Het kennen van je omgeving, de planten, de dieren, het voelen, ruiken, proeven, je eigen intuïtieve en instinctieve vermogens om te weten wat goed en genezend voor je is. Maar ook de praktijk van het bereiden, bewaren en werken met het vuur. En het delen met elkaar, genieten en dankbaar zijn voor de rijkdom, de creativiteit van iedereen die weer wat lekkers maakt en dan samenzijn rond het vuur en verhalen vertellen.

De combinatie van praktische vaardigheden en het leren voelen om thuis te zijn in de natuur, dat brengt ons weer in de kracht die we eigenlijk hebben. Die kracht ontdek ik graag samen met iedereen bij Bosbeweging.