MENU
 

De geur van echte kamille is onmiskenbaar. En straks, in de winter, als we verkouden zijn of gestresst, kan een kopje kamillethee zo fijn zijn. Daarom deze maand dit zonnige plantje in de spotlight.

 

Er zijn best veel soorten kamille. De best bruikbare soorten zijn Echte Kamille (Matricaria recutita) en Schijfkamille (Matricaria discoidea). Beide planten groeien graag op kale plekken, opengewerkte grond en dergelijke. Dat maakt het extra leuk, want ze staan dus meestal niet jarenlang op dezelfde plek. Elk jaar weer op zoek dus :-). Schijfkamille is een tredplant (een plant waarop gelopen kan worden) en vind je dus vaak midden op het pad.

 

Echte kamille heeft heel diep ingesneden blad, en bloemhoofdjes met een bol geel hartje. De witte lintbloemen eromheen hangen vaak naar beneden aan het eind van de bloei. De geur is ook een belangrijk determinatie kenmerk! Je zou echte kamille kunnen verwarren met reukloze kamille (Tripleurospermum maritimum) en valse kamille (Anthemis arvensis). Reukloze kamille is veel groter, zowel de plant is groter en veel sterker bebladerd, en ook de bloemen zijn groter. Bij reukloze kamille gaan de lintbloemen minder naar beneden hangen. En je raadt het al: die ruikt dus ook niet naar kamille. Bij valse kamille is het blad minder diep ingesneden, en behaard aan de onderkant. En die ruikt ook niet naar kamille! Een laatste kenmerk om zeker te weten dat je de Echte kamille te pakken hebt, is: als je het bloemhoofdje doorsnijdt, zie je een holle ruimte. Bij andere kamillesoorten is dat gevuld. 

 

Dan heb je nog een gele kamille (bloemen helemaal geel), Roomse kamille (een tuinplant) en stinkende kamille (de naam zegt het al). Op de eerste foto's hieronder zie je Echte kamille en Reukloze kamille door elkaar staan. Je kan duidelijk zien dat reukloze kamille veel groter is. Daaronder zie je schijfkamille en gele kamille

 

kamilleimg 20230626 144907 collage

 

Oogsten

Van zowel echte kamille als schijfkamille gebruik je alleen de bloemhoofdjes. Je kunt ze heel goed drogen voor thee.

 

Medicinale werking

Echte kamille heeft sterke medicinale eigenschappen. Het is een verzachtend kruid, ook goed te gebruiken voor kinderen. De werking is tegelijkertijd behoorlijk krachtig, niet te lang achter elkaar gebruiken dus. Inwendig (als thee of tinctuur) hebben de bloemen een ontstekingsremmende, kalmerende, pijnstillende en ontkrampende werking. Gebruik het dus bijvoorbeeld bij ontstekingen (in bv maag, darm, holtes, blaas, tanden), stress en slapeloosheid, menstruatiekramp. Je kan ook olie of zalf maken van de bloemen, deze gebruik je bij slecht helende wonden, eczeem en schimmelinfecties. 

 

Recepten

Naast kamillethee kan je er nog veel meer van maken.

Bijvoorbeeld kamille siroop:

Kamille Siroop (recept van Harmony Center)

Wat heb je nodig:

 • 500 ml water

 • 25 gram gedroogde kamille bloempjes of 30 gram verse bloempjes

 • 150 suiker of honing

 • Sap van twee citroenen

 • 1 á 2 lege en schone flessen (samen +/- 650 ml)

Aan de slag met suiker:

 • Vul een pan met 500 ml water en roer de bloempjes erdoor.

 • Verwarm het mengsel tot net onder het kookpunt.

 • Neem de pan van het vuur en laat het tenminste 2 uur trekken.

 • Giet het mengsel door een zeef en laat goed uitlekken.

 • Giet het terug in de pan en voeg de citroensap en suiker toe.

 • Breng de siroop aan de kook en laat deze nog +/- 10 minuten inkoken.

 • Giet de siroop kokend heet in de fles(sen) en sluit direct af.

 • Laat de fles(sen) afkoelen en bewaar deze in de koelkast.

Aan de slag met honing:

 • Vul een pan met 500 ml water en roer de bloempjes erdoor.

 • Verwarm het mengsel tot net onder het kookpunt.

 • Neem de pan van het vuur en laat het tenminste 2 uur trekken.

 • Giet het mengsel door een zeef en laat goed uitlekken.

 • Giet het terug in de pan en voeg de citroensap toe.

 • Breng de siroop aan de kook en laat deze nog +/- 10 minuten inkoken.

 • Laat de siroop afkoelen tot onder de 40 graden (handwarm).

 • Roer nu de honing erdoor.

 • Vul de fles(sen), sluit goed af en zet (zodra afgekoeld) in de koelkast.

 • LET OP! Bereiding met honing heeft zeker zijn gezondheidsvoordelen t.o.v. suiker. De houdbaarheid neemt echter wel vaak af omdat de siroop niet kokendheet de fles in is gegaan. Ik raad je dan ook aan om siroop gemaakt met honing niet langer dan 1 maand te bewaren.

En ik vond ook een leuk recept voor azijn met schijfkamille bloemen, zie link hieronder bij de bronnen. Staat nu te trekken (zie rechterflesje op de foto hieronder), ben benieuwd!

img 20230626 161828 collage

Veel pluk- en eetplezier!

Aukje

 

Bronnen

https://practicalselfreliance.com/pineapple-weed-infused-vinegar/

https://harmonycenter.nl/kamille-siroop/
Lees de ervaringen van de cursisten

Terugblik Primitief Overleven I

Terugblik Primitief Overleven I

Wat een ervaring waren deze drie dagen. Alles viel perfect op zijn plek en het liefst was ik voor altijd gebleven. Maar aan alle goede dingen komt een eind, en aan drie dagen al snel. Hoewel het tegelijk ook direct voelde als 3 weken, en dat is goed. Wat me het meest bij is gebleven is de rust die jullie weten te creëren en behouden.

Over Leven

Over Leven

Toen ik aan mijn vrienden vertelde dat ik ging survivalen, bleek dat vooral beelden van abseilende managers en blokhutten in de Ardennen op te roepen. Al snel ging ik dus een weekend “primitief overleven”, om iedereen duidelijk te maken dat dit geen retourtje pretpark was. Met Daan en Jurjen als ervaringsdeskundigen trokken mijn medecursisten en ik in een regenachtig oktoberweekend het bos in.

In elke brandnetel zit touw verborgen..

In elke brandnetel zit touw verborgen..

Ik ben componist en locatietheatermaker van beroep. Ik maak voorstellingen op allerlei bijzondere plekken zoals een oude fabriek of kerk, maar ook vaak buiten in een park, bos of strand. Hierbij probeer ik zoveel mogelijk de verwondering over de plek deel te laten zijn van de voorstelling.