Verhalen

Plant van de maand

Onze voorouders hadden 300 planten in hun dieet. Dat zijn er veel te veel om in een keer te leren. Daarom krijg je hier elke maand planten die op dit moment buiten te vinden zijn. Deze planten kan je door je eten gaan gebruiken. Dat is gezond, lekker, en goedkoop. Daarnaast leer je je omgeving heel goed kennen. Kijk snel voor de recepten, tips en beschrijving van de plant van deze maand!

 

Het gaat zo hard met het voorjaar dit jaar! Elke dag zie ik weer nieuwe planten in blad of bloei, heerlijk. Dit keer aandacht voor het verse jonge groen van look-zonder-look en veldkers en de mooie gele bloemen van het klein hoefblad (daar moet je wel snel mee zijn…..).

| +/- 3 - 5 min leestijd

Steeds meer planten komen boven de grond en er zijn ook al best wat planten aan het bloeien. Daarom voor deze maand lekker veel vers groen. In de spotlights deze maand zevenblad om de heerlijke pesto van Mirte en Rosa zelf te maken. Heb je meer met paardenbloemensiroop, dan kan dat natuurlijk ook. veel plezier! 

 

 

 Zevenblad (Aegopodium podagraria)

Bijna iedereen die een tuin heeft kent (of vreest….) deze plant. Om iets over overleven en volharding wil leren is deze plant een belangrijke leraar. Als je denkt dat hij verdwenen is komt hij toch terug. Waar overvloed van is kan je eten! Daarom is zevenblad een goede buur. Het staat er zoveel dat je er makkelijk flink wat van kan oogsten. Op deze manier heb jij eten en neemt hij niet de hele tuin over!

Zevenblad heeft bladeren die in principe uit 7 kleinere blaadjes bestaan (een driedelig topblad en twee tweedelige zijblaadjes). Er zitten ook wel bladeren bij met wat minder, bijvoorbeeld 5 blaadjes. Het is een schermbloemige, dus over 1 of 2 maanden zie je allemaal witte schermen erboven uit steken.

Zoals bij de meeste planten, is het blad het lekkerst voor de bloei, nu dus! Bij zevenblad zijn eigenlijk de allerkleinste blaadjes, die net uit de grond komen en nog glimmen, het lekkerst. Ga daar dus voor, of anders het blad wat er verder nog jong en fris uitziet. Je kunt het vers gebruiken (plukken en eten, in pesto, of een klein beetje door de salade) of gekookt zoals spinazie. Je kan de verse zaden ook eten.

Zevenblad kan medicinaal gebruikt worden ter voorkoming van urineweginfecties.

Mirte en Rosa’s zevenbladpesto: Meng 2 handenvol zevenblad met een hand walnoten, een handje Parmezaanse kaas, 2 tenen knoflook en een flinke scheut olijfolie. Fijnmalen met staafmixer/keukenmachine of heel klein snijden en eventueel peper/zout toevoegen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paardenbloem (Taraxacum officinale)

Een bloem die iedereen waarschijnlijk wel eens geplukt heeft, om een krans van te vlechten of de pluisjes weg te blazen. Misschien kon je als kind de neiging om aan het witte sap van de steel te likken niet weerstaan, bitter!!! De verhalen over dat de witte stof giftig is klopt absoluut niet. Want dat is nu precies wat de paardenbloem zo gezond maakt, de bitterstoffen die erin zitten.

 

leverkuur

De groene delen en de wortel kunnen medicinaal gebruikt worden om de lever en de spijsvertering te ondersteunen. Een vriendin van mij doet elk jaar een voorjaarskuur: op dag 1 eet ze één steel van de paardenbloem, op dag 2 twee stelen en zo verder tot elf stelen op dag 11, daarna tien, negen enz. Gedurende die periode geen alcohol en gezond eten, dan kan je lever er weer helemaal tegenaan.

Als je erop uitgaat om paardenbloemen te plukken, bekijk ze dan eens goed. Er zijn ongelofelijk veel verschillende soorten, een grote club paardenbloemen (die voor plantennerds onder te verdelen zijn in allerlei microsoorten, maakt voor de eetbaarheid niets uit, maar je zal zien hoe verschillend de bladeren kunnen zijn) maar ook allerlei planten met dezelfde soort bloemen maar andere inhoudsstoffen (zoals havikskruid, muizeoor, leeuwetand en biggekruid) die niet zomaar allemaal eetbaar zijn. Let in ieder geval op de vorm van de plant (paardenbloemen hebben een liggend rozet van bladeren en daarboven stengels met steeds 1 bloem) en op de beharing (paardenbloemblad is helemaal kaal, ook de onderkant). Verder is het goed om te weten dat paardenbloemen erg belangrijke planten zijn voor bijen, laat dus genoeg staan voor hen om op te vliegen.

 

paardenbloemstroop

In de keuken kan je van allerlei lekkere dingen met paardenbloem maken. De bladeren zijn rijk aan vitamine C, kalium, calcium en beta-carroteen. Je kan de bladeren door de salade doen of koken in soep, pastasaus etc. Van de bloemen kan je een soort stroop maken die iets wegheeft van honing, vroeger werd dit ‘armeluishoning’ genoemd. En hoe leuk is het om gewoon eens 200 paardenbloemen te plukken!

Recept Paardenbloemenstroop: 400 gr paardenbloemen, 1 liter water, 1 Kg suiker, 1 citroen.

Was de bloemen en knip de resterende steeltjes af. Vul een pan met 1 liter water, voeg hierbij de bloemen en geraspte citroenschil (zonder wit), laat dit een minuut of 10 koken. Af laten koelen en enkele uren of een nacht laten staan. Zeven in een andere pan en het citroensap + suiker toevoegen en in laten koken tot gewenste dikte. Als je liever geen suiker gebruikt kan je experimenteren met andere zoetstoffen, hou er dan rekening mee dat het minder lang houdbaar is.

 

veel oost en eet plezier,

Aukje


 

| +/- 2 - 4 min leestijd