Verhalen

De ervaringen van Johanneke van Leeuwen, Cursus basis, zomer 2015   

 

Primitief vermogen, Ervaring

Ik ben Johanneke. Ik sta midden in het werkend en zorgend leven. Getrouwd en  moeder van 4 kids, in het laatste jaar van de HBO-V en werkend als muziektherapeut en wijkverpleegkundige in opleiding. Ik geef veel in al deze relaties en verantwoordelijkheden.

Zomer 2015 heb ik samen met mijn dochter de basiscursus gedaan bij de bosbeweging. Heerlijk om te leven en te zijn vanuit de basisprincipes van het leven. Voeding voor mijn spirituele ankers! De cursus Primitief Vermogen leek daar voor mij een vervolg op te kunnen geven. Ik schreef mij in, ook al wist ik dat ik tot over mijn oren in het afstuderen zou zitten. In alle to do’s kon dit mijn balans en verbinding met mijzelf en het leven voeden, was daarbij mijn idee/wens.

 

  

Tijdens de eerste drie dagen passeerden veel oefeningen. Een speeltuin vol acties die leidde tot diepere kennismaking met mij zelf,  met koude en meditatietraining en met de groep. Tweemaal in het ijsbad. Ondergedompeld tussen de ijsklonten en tussen de regendruppels was mijn eerste ijsbad schrikken, voelen en focussen. Maar wat een spanning! De begeleiding van Jurjen heb ik daarbij zeer gewaardeerd. Het tweede bad was een goede om te ervaren hoe ik zelf de focus kon opzoeken en de ademhaling kon reguleren. Mij kon ontspannen en niet vanuit een vlucht het bad uit stapte. Bijzondere ervaring was dat ik nu veel minder moeite had om mij naderhand weer warm en comfortabel te voelen. Had ik de koude omarmt en daarmee de warmte in mij laten stromen?

Andere actie tijdens het weekend was het stokvechten. Samen met Mirthe heb ik hierin veel ervaren. Allereerst het omhalen van een levende boom, het ontvellen. Vanuit mijn respect en waarde voor het levende moest ik over een hobbel om nu vanuit een ander doel een boom op te zoeken die zich voor mij wilde geven. Omzagen! Daarna het snijden. De boom is ook prima in de oorspronkelijke staat, maar iedereen is aan het snijden…..Ik deed wat gevraagd werd en wat de rest ogenschijnlijk normaal vond. Het hanteren van het mes ging mij prima af. Met lef, liefde en respect heb ik de bast van de boom verwijderd. Agressie of power kwam er nog niet in mij los. Maar toen…….. Vanuit de woorden naar de beweging, in het ritme en de cadans ontstond er een spel tussen twee vrouwen die al dansend en focussend hun “beekje”aanlegde. In brede blik, met steeds meer energie. De vonken sprongen nog net niet tussen onze stokken vandaan. Met rode konen en inmiddels alles wat kon uitgetrokken, realiseerden wij ons allebei hoe we gekomen waren tot “kracht”, “naar buiten” en in contact met de elkaar! Gaaf! Ik zal het nooit vergeten! Ook dit was een speeltuig dat mij veel heeft geleerd over mijzelf en mijn overlevingsstrategieën. Dansend op een been, op een balk en met draai hebben we het spel nog het hele weekend voortgezet.

En nu thuis in afwachting van het tweede weekend zoek ik de grenzen van comfort zelf op door het spelen met koude (douche en natuurwater in de winter of gewoon als naturist houtstappelen als het vriest). Niet het streven, het doelgericht trainen maar vanuit het spelen in de speeltuin kansen oppakkend. Daarin past deze cursus in mijn leven en geeft het leuke stof tot nadenken aan tafel met de 4 tieners en mijn echtgenoot. Ook zij hebben de verwarming niet meer nodig en doen en passant mee in het spel met de koude tijdens het midwinter kamperen.

 

Ik kan het iedereen aanraden die nieuwsgierig is naar zijn eigen grenzen en strategieën. Een ware uitdaging van het IK.

 

 

 
Lees de ervaringen van de cursisten

Selfa Verlaat

Selfa Verlaat

Ik lig heerlijk warm in mijn donzen cocon

Ik ben helemaal gek geworden maar ik doe het toch

Rits open, mijn heerlijk warme 100% wollen ondergoed…..trek ik uit, en hop de tent uit, de nog donkere, dag in

De koude regen sist op mijn slaaphuid

Glibberend loop ik in mijn onderbroek richting de beek

Marien de Bruin

Marien de Bruin

De 10-daagse Primitief Overleven cursus smaakte naar veel meer. En dus schreef ik me in voor Primitief Vermogen. Als ik van tevoren had geweten wat er op het programma stond had ik het waarschijnlijk niet gedaan. Iets met een kleine comfort zone. Het werd uiteindelijk fantastisch, en mijn wereld zou nooit meer hetzelfde zijn.

Over Leven

Over Leven

Toen ik aan mijn vrienden vertelde dat ik ging survivalen, bleek dat vooral beelden van abseilende managers en blokhutten in de Ardennen op te roepen. Al snel ging ik dus een weekend “primitief overleven”, om iedereen duidelijk te maken dat dit geen retourtje pretpark was. Met Daan en Jurjen als ervaringsdeskundigen trokken mijn medecursisten en ik in een regenachtig oktoberweekend het bos in.