Verhalen

Als belangrijk onderdeel van dit traject krijgen de studenten individuele coaches (life-coaches genoemd) die hun begeleiden in hun persoonlijke ontwikkeling en leerpad als ontwerper. In verschillende sessies met Bosbeweging werken de studenten aan het verbreden van hun comfort zone, het vergoten van hun mentale vermogens en gaan ze op zoek naar de basis van creativiteit en communicatie.

De minor co-design is een is een 5 maand durende studierichting voor designstudenten, waarin ze leren hoe je je dienstbaar maakt voor doelgroepen die wellicht hun wensen moeilijk kunnen communiceren. Het doel daarbij is dingen te ontwerpen waar mensen gelukkig van worden in plaats van het meeste van jezelf te laten zien als ontwerper.

Het lectoraat wil met co-design bijdragen aan innovaties die mensen in staat stellen beter voor zichzelf, anderen en de omgeving te zorgen. De leidende thema’s zijn innoveren vanuit de beleving van de eindgebruiker en multidisciplinair samenwerken. De projecten richten zich op de domeinen Duurzaamheid, Zorg&Technologie en Creatieve Industrie. Hogeschool Utrecht heeft deze domeinen tot speerpunten gekozen.

Jurjen Annen van Bosbeweging; “van de studenten worden daarmee vaardigheden gevraagd als diepe empathie en het loslaten van het ego alsmede de kunst van het oppikken van,- en luisteren naar subtiele signalen. Dit vereist stilte in het hoofd en communicatie vanuit het hart. De meest natuurlijke plek om dit te trainen is het bos. In een aantal sessies gedurende hun leerweg gaan ze werken aan het ontwikkelen van het waarnemend bewustzijn en innerlijk vermogen. We beginnen met de basis van communicatie; luisteren vanuit innerlijke rust en het openen van de zintuigen. Werken vanuit verbondenheid, onze plaats onderzoeken in het geheel. We gaan terug naar de basis en gebruiken de technieken die onze voorouders over honderdduizenden jaren lang geperfectioneerd hebben. Vaardigheden die wij in ons drukke bestaan nauwelijks meer benutten.”

Jens; “In het 2e traject van de minor gaan de studenten ontwerpen voor mensen met hevige en/of chronische pijnen. Samen met de life-coaches gaan we op onderzoek naar wat pijn is en wat de manieren zijn om ermee om te gaan.” Jurjen; "We gaan daarvoor diep afreizen naar ons autonome zenuwstelsel op basis van de Wim Hof Methode. De studenten gaan zich blootstellen aan extreme koude en leren hoe je pijn kan omzetten en overstijgen. Tijdens deze sessie staat het vergroten van onze fysieke en mentale mogelijkheden centraal.”

Als Bosbeweging zijn we erg enthousiast om onderdeel uit te mogen maken van deze onderwijsmethode. We hopen dat we samen met de HU een weg kunnen laten in waarin persoonlijke ontwikkeling centraal staat in de leerweg van de student. We kijken uit naar het werken met deze mooie groep mensen.

 

logozonderfoto
Schrijf je in voor de bostips en blijf op de hoogte