Verhalen

In de cursus Eetbare en Medicinale Planten maken we zelf zalf. We gebruiken de kracht van de plant. Dit vormt nog maar een klein onderdeel uit van de cursus. We leren je namelijk om de plant echt te leren kennen. Deels uit de boekjes maar we leren je via onverwachte manieren hoe de plant je vriend kan worden, op welke manier de plant jou kan helpen en hoe jij de plant kan helpen.

Wij kiezen tijdens de cursus voor weegbreezalf, omdat het een zeer krachtige plant is. Hij werkt antibacterieel, tegen schaafwonden, open wonden, aften, kiespijn, hoest, bronchitis, insectenbeten of een schrale huid kortom een zalf die je overal voor kan inzetten.

Maar nu ben je natuurlijk erg benieuwd hoe je het moet maken. Voor deze keer onthullen we dat.

Ingrediënten;
- smalle weegbree
- koudgeperste olijf of zonnebloemolie (zelf maken of uit de winkel)
- bijenwas
- schoon jampotje

Bereidingswijze; Verzamel de weegbree, liefst als het nog niet bloeit, snij het fijn zodat alle goede sappen vrij komen. Was het en droog de plant. en doe het in een jampotje, druk het samen er zorg dat het tot de rand gevuld is. Verwarm de olie tot een graad of 40 (vinger kan in de olie en dan voelt het flink warm maar niet heet). Vul de jampot tot de rand met olie en doe de deksel erop.

In de twee a drie weken erna dagelijks het potje even op de kop houden zodat de weegbree goed door de olie trekt. na deze periode heb je weegbree olie. Om er zalf van te maken. Open de pot en haal de olie door een fijne zeef of kaasdoek en schenk het over in het potje waar je de weegbree in wil gaan gebruiken. Zet het potje in een pannetje met een beetje water. Verwarm het au bain marie en voeg steeds een klein beetje bijenwas toe. De substantie gaat nu van olie naar zalf. Test met een druppeltje op een koud schoteltje als het snel stolt is de zalf klaar. Laat het afkoelen, daarna ziet de zalf eruit als op onderstaande foto.

Op deze manier maak je heel gezonde goede zalf die je op heel veel manieren kan toepassen zonder e-nummers. Gebruik makend van de kracht van de plant.

foto 2

 
Schrijf je in voor de bostips en blijf op de hoogte