Verhalen

Als 'survival expert' wordt me vaak gevraagd wat het vreemdste is dat ik ooit heb gegeten. Meestal is mijn antwoord dan 'bebogeen' of 'knisperchocolade'. Ik lees dan een onbevredigde blik in de ogen de vrager. Ze doelden uiteraard op een antwoord als ringslang, keverlarve, rauwe lisdodde of iets dergelijks. Ik snap natuurlijk prima wat er bedoeld wordt. Ik zie het alleen niet als vreemd om deze dingen te eten. Dit is tenslotte het natuurlijke dieet van de mens. Gegroeid zonder gif, zonder hok en vol met gezonde stoffen. Vlees zonder antibiotica en stresshormonen en groenten waar nog vitaminen en sachariden in zitten. Ik probeer dan ook zoveel mogelijk 'producten' uit de natuur in mijn dagelijkse dieet te integreren.

 

De reis

Deze zomer gingen Rosa en ik op vakantie naar Oost Duitsland. Omdat Rosa vrij ver was in haar zwangerschap hadden we de auto geleend van haar ouders en van alles mee om in de gemakken te voorzien. We waren lekker op weg Duitsland in toen er ineens een eekhoorn de weg over rende. Onze sporen kruisten elkaar en de eekhoorn was opslag dood. Verschrikkelijk! Niemand wil een eekhoorn doodrijden. Wel zijn er zijn momenten geweest waar ik erg dankbaar geweest zou zijn met een eekhoorn die zich zo aandient... We besloten dit geval met dezelfde dankbaarheid te benaderen.

 

De eekhoorn was op een druppeltje bloed na compleet gaaf, en ging zonder twijfel mee op het vervolg van onze reis. Het was een prachtig vrouwtje. Aan haar tepels te zien had ze net een aantal jongen grootgebracht, hopelijk tot zelfstandigheid...

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gebruik het hele dier

Dezelfde avond hebben we kamp gemaakt en de eekhoorn ontwijd en gevild.  Ik vindt het altijd een bijzonder en mooi proces hoe een dood dier veranderd in goed vlees en bruikbare materialen. Het zou voor mij dan ook ondenkbaar zijn deze eekhoorn in de berm te gooien om daarna bijvoorbeeld een kip te kopen in de supermarkt. De volgende avond erna stond er eekhoorn op het menu.

 

eekhoorn2

We hebben haar gebraden boven het vuur. Gespietst op een lange stok en geopend met twee dwarsstokjes om het vlees gelijkmatig te garen. Daarna opgesneden in kleine boutjes omdat het oog ook wat wil (en het voor rosa wat te vergemakkelijken). Het vlees smaakte heerlijk, een beetje als konijn. En er zit nog verbazingwekkend veel vlees aan zo'n beestje! Ze zijn natuurlijk super gespierd gezien hun levensstijl..

 

Huid looien

Wat ik met het vachtje zou doen wist ik meteen: schoentjes maken voor de kleine op komst. Ik heb het huidje eerst gedroogd in zon totdat die hard werd, zodat ik hem kon bewaren om er op een later moment aan te werken. Dat moment was vorige week. Ronja is 19 oktober geboren en ik had tijd en de motivatie om eraan te werken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eerst moest ik het eekhoornhuidje natuurlijk nog soepel en zacht maken. Met bukskin-kwaliteit als standaard. Hoe heb ik dat gedaan?

Benodigdheden;

  • 1 eekhoorn huidje
  • 1 ei(geel)
  • warm water
  • 2 drupjes olie
  • 1 ruwe steen (bijv. puimsteen)
  • 2 handen

Om te bewaren hebben we het huidje gedroogd in de zon. Ik heb toen de binnenkant licht opgeschuurd met de ruwe steen. Daarna heb ik het huidje even laten even laten weken in water (20min). Ik heb het huidje laten drogen tot het punt dat ie nog net flexibel was maar zo goed als droog. Eigeel gemengd met een beetje warm water en 2 druppels olie. Hiervan heb ik wat op de binnenkant gesmeerd en ben daarna het huidje gaan rekken in de zon. Je ziet het harde bruine vel veranderen in prachtig wit tijdens het rekken! Weer wat smeren en rekken totdat ik het hele huidje gehad heb. Alle hoekjes. Daarna het huidje te blijven rekken totdat deze compleet droog is. Dit kun je voelen met je lippen. Af en toe even schuren met de steen en klaar is de eekhoorn suède.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mocassins maken

Na een tijdje puzzelen was het patroontje gelegd. De witte vacht van de buik zou het boordje worden. Voor de zolen gebruikte ik bukskin van edelhert dat Daan en ik eerder dit jaar hadden gemaakt en gerookt tijdens Primitief Overleven II. Als garen gebruikte ik rugpees van edelhert dat ik ooit van James heb gekregen. De naald was een hechtnaald, een gift van Robert-Jasper. Als knoopjes gebruikte ik kleine hazelnootjes en als lusje een koord, gemaakt van harig wilgenroosje.

 

Het resultaat

Het resultaat is dat we de eekhoorn bijna volledig hebben gebruikt. We hadden een avond vers vlees bij de maaltijd van een dier dat vrij geleefd heeft en geen slachthuis gezien. We hebben prachtige mocassins voor Ronja met eigen hand gemaakt van een combinatie van natuurlijke materialen. Ik heb tijd geïnvesteerd in ruil voor de mentale rust van handwerk om iets moois te maken voor een dierbare. Een eekhoorn aanrijden, wat normaal een puur negatief geweest zou zijn, is nu geworden tot iets moois.

 

Wil je op de hoogte blijven van meer nieuws en technieken van Bosbeweging meld je aan voor onze nieuwsbrief 'Bosnieuws'.

Wil je in de praktijk ervaren, hoe je kunt leven van wat de natuur je te bieden heeft, meld je aan voor een van onze cursussen.

 
Schrijf je in voor de bostips en blijf op de hoogte