Verhalen

Opeens stRoerdomp200209Ionden we oog in oog met een van de meest mysterieuze moerasbewoners, de roerdomp.  De veren op zijn keelzak leken wel riet. Zijn voorkomen was op alle manieren gecamofleerd. De goudgele kleur van de vleugels en kop had heel erg veel verschillende kleuren. Toen we nauwkeurig keken zagen we bruin, zwart, wit, geel, groen, goud en alles wat er tussen zat. Een grote hoeveelheid van vlekjes, stipjes en bruine banen. De poten gingen over in een afgeknakte rietstengel  en de snavel was het verlengde van een rietblad. In zijn houding hield hij er steeds rekening met waar hij stond om zoveel mogelijk op te gaan in zijn omgeving.

Hij ging op jacht. Langzaam een bedachtzaam sloop hij uit het riet. elke beweging paste bij zijn camoflage. Hij tilde zijn poot op om hem geruisloos neer te zetten. Iedereen die wel eens op een stuk open riet heeft gelopen weet dat dit bijna onmogelijk is. De roerdomp voerde het uit, tot in perfectie. Als het riet stil was bewoog hij ook niet of heel langzaam. Als het riet bewoog door de wind activeerde hij zijn keelspieren. De rietbanen op zijn veren zorgde ervoor dat zijn keelzak wuivend riet werd. Als hij zich snel verplaatste deed hij dat door zijn lichaam heel laag bij de grond te brengen en zich heel snel te bewegen, op het moment dat het riet waaide.

We hebben hem een uur lang kunnen bekijken. Wat een prachtverschijning, dat maak je maar heel zelden mee. Hij ving vandaag geen muis in het riet. Maar heeft ons heel veel geleerd!
Schrijf je in voor de bostips en blijf op de hoogte