Verhalen

 

‘We leven met z’n allen in 1 grote delta’, dat gevoel bekroop me tijdens het eerste weekend van de jaarcursus “Jaarrond eten uit de natuur”. We hebben het vaak over allerlei verschillende gebieden in Nederland, bos, hei, duin, polder. Maar als je een beetje uitzoomt, wonen we gewoon allemaal in de delta van een paar grote rivieren. Duizenden jaren geleden was dat nog veel duidelijker te zien, voor alle landbewerkingen, droogmakerijen en inpolderingen. Waarschijnlijk zag een groot deel van ons land er toen uit, zoals de Groenlanden in de Ooijpolder nu. De plek waar we mogen verblijven tijdens onze jaaropleiding.

 

Geen ‘mensenpaden’, alleen wissels van runderen en paarden. Een enorme overvloed aan bessenstruiken, ruigtekruiden, veldbloemen en nog veel meer. Bomen en bosjes, poelen en plassen. Een prachtige plek om je te verdiepen in de plantenwereld. Niet per sé een makkelijke plek, want er staat zoveel! Om een beetje structuur aan te brengen zijn we begonnen met 2 plantenfamilies, de heerlijke pittige kruisbloemigen, en de zoete geurende rozenfamilie. Ook andere planten leerden we kennen als familie, zoals broeder berenklauw (de gewone, die goed eetbaar is) en zuster zevenblad. Om ons alert te houden waren er ook genoeg soorten die niet eetbaar zijn, zoals wolfsmelk en Jacobskruiskruid.

    

 

Sowieso waren we alert als stam, continu werden de windrichting t.o.v. ons kamp, de roep van de fazant, de geur van de kadavers en de bewegingen van wandelaars in de gaten gehouden. Al onze waarnemingen verzamelden we op een grote kaart. Ook de vele planten die we hebben leren kennen maar die pas in andere jaargetijden geoogst kunnen worden, kregen hierop een plek. Nu fourageren we allemaal in ons eigen stukje van deze mooie delta waarin we leven, om in de zomer als stam weer verder te gaan op onze ontdekkingsreis.

Aukje

 
Schrijf je in voor de bostips en blijf op de hoogte