Verhalen

 

[22 maart 2017]   

 

Manden vol eieren verzamelden we vandaag in twee en een half uur tijd. We kunnen hier met een grote groep wekenlang van eten. Dit is de natuur in overvloed. Moeders van vrienden hangen alweer aan de telefoon of er dit jaar weer eieren zijn. Uiteraard. En dit is nog maar het begin van de oogst tot half april. Ik bedank het ganzenvolk voor de overvloed de ze in deze tijd van het jaar produceren.

 

Kan dankbaarheid en het oogsten van wilde dieren eigenlijk wel samengaan? Kan het ook niet samengaan?! Later in het voorjaar zit ik urenlang stil aan de rand van het gebied om het gedrag te observeren van de ouders met kuikens van de nesten die wel uit uitgekomen zijn. De meestal luidruchtige vogels verplaatsen zich als ware guerrilla's door het moerasgebied. Hoofd laag houdend en niemand maakt geluid. Een blik van de oudervogel is genoeg om een afgeleid jong weer in gareel te krijgen. Soms vindt je zelfs vluchtroutes door moerasbossen. Niet waar je een gans zou verwachten... Grauwe ganzen zijn intelligente en prachtige vogels.

 

 

  

 

Half maart tot begin april is de tijd van eieren leggen. Grauwe ganzen kunnen oud worden en leggen ieder jaar een nest met 4-8 eieren. Door de grote hoeveelheid eiwitrijk gras is de hoeveelheid grauwe ganzen sinds de jaren '90 exponentieel gegroeid. Overheden en zelfs natuurorganisaties proberen de aantallen te verminderen voor de schade die ze veroorzaken aan de landbouw en in de ruitijd aan sommige natuurgebieden. Eieren rapen is een van de manieren om hier aan bij te dragen. Zelf vindt ik ganzen prachtige dieren en bescherm ze waar mogelijk. Tegelijkertijd vindt ik het mooi om te kunnen oogsten een dier waar overvloed van is en blijft. Wanneer ik verzamel draait mijn jagersverzamelaar instinct op volle toeren. Het is geweldig om te doen. En je leert ze steeds beter kennen.

 

 

“...Onze voorouders zouden niet anders gedaan hebben verwacht ik zo” 

 

 

De meeste instanties prikken de eieren of maken ze kapot. Terwijl ik de noodzaak voor beheer goed begrijp vindt ik deze verspilling persoonlijk zonde en respectloos. Ik heb het gedaan, maar vondt het waardeloos om bebroedde eieren kapot te moeten maken. Met enkele rondes extra oogst je de eieren vers en zijn ze te gebruiken. 

 

Wanneer ik oogst, oogst ik de onbebroedde eieren. Ze zijn nog koud en vers omdat ze er nog niet op heeft zitten broeden. Een gans legt gemiddeld zo'n 5 eieren in dit gebied. Iedere dag legt ze een ei en dekt ze het nest weer toe. Pas als alle eieren gelegd zijn begint ze met broeden zodat de eieren in het nest tegelijk uitkomen. Zou ze dat niet doen dan zou het kunnen dat het jong uit het eerste ei een week moet wachten voordat ze naar de graslanden gaan om te voeden. In die tussentijd kun je dus verse onbebroedde eieren vinden. Te herkennen aan een met riet toegedekt nest, weinig dons in het nest en de eieren zijn nog koud. Bebroedde eieren kun je overigens prima eten maar zijn minder lang houdbaar en zien er minder lekker uit.

 

“...Je weet dan dat alle eieren die je vindt vers gelegd zijn..”

 

Nadat je half maart een ronde afgerond hebt kun je een kleine week later terug komen. Je weet dan dat alle eieren die je vindt vers gelegd zijn. In plaats van twee rondes prikken of kapot maken, doe je vier rondes oogsten met hetzelfde beheerresultaat. Uit ervaring weet ik dat je je er een stuk beter bij voelt.

 

We varen terug met manden vol prachtige eieren. Dankbaar en voldaan, gaan we terug naar de groep. Onze voorouders zouden niet anders gedaan hebben verwacht ik zo. Komende weken maken we ze klaar. Zowel op moderne als primitieve wijze. Omelet met wilde bieslook en fluitenkruid, maaltijdcake van Rosa of simpel de bolle kant openen en op de kop verhitten in de hete as van je kampvuur. Prachtig voedsel.

 

Wil je zelf ganzeneieren rapen? Vraag dan toestemming aan de desbetreffende landeigenaar en vraag een simpele ontheffing van de provincie. Zomaar rapen is stroperij en wordt zwaar beboet.

 

 
Schrijf je in voor de bostips en blijf op de hoogte