Bedankt voor je interesse! Hieronder vind je antwoorden op veelgestelde vragen. Is je vraag nog niet beantwoord, stuur ons dan een mail of bel ons even.


 

Kan iedereen zich opgeven?

Ja! Wij geloven dat iedereen, man/vrouw, jong en oud, de vaardigheden heeft om in het bos te kunnen leven. Onze voorouders leefden met oog voor elkaar en hun omgeving. Iedereen woonde buiten. Tijdens de cursussen vormen we een stam waarin je bezig gaat met de oude vaardigheden, gezamenlijke activiteiten onderneemt en luistert naar verhalen rond het vuur. We richten ons op een inheemse manier van leven waarin ruimte is voor ieder individu.

We gaan geen zware wandelingen doen met veel bepakking en veel gebeurt in en rond het kamp. De cursussen zijn gericht op volwassenen vanaf 18 jaar. Gemotiveerde jongeren kunnen meedoen met toestemming van een verantwoordelijke. Ben je onder de 18 en wil je heel graag mee dan is uitzondering dus mogelijk als je ouder mee gaat of tekent. Een andere mogelijkheid is om met het familieweekend mee te doen. Een maximumleeftijd hebben we niet. Er zijn mensen van in de 70 die met onze cursussen meedoen. Overleven is niet alleen voor stoere rambofiguren. We kunnen allemaal overleven, het zit in onze genen.


 

Ik ben nieuw, welke cursus kan ik het beste volgen?

Als je nieuw bent raden we je aan de basiscursus, Primitief Overleven I te volgen of miscchien wel '10 dagen leven met de natuur'. In deze cursussen leggen we de basis van het leven met de natuur. Je leert over vuur, water, onderkomen en voedsel, ethiek, kennis en een inheemse vorm van bewustzijn. Deze kennis gaat veel verder dan het overleven in het bos alleen. Het is een manier van leven die je in het dagelijks leven overal kunt toepassen. Deze basis komt in vervolgcursussen steeds terug. Is drie dagen te veel doe dan eerst een van onze workshops. Is dit je pad en wil je in een keer zo veel mogelijk uit je ervaring halen dan raden we je aan de cursus 10 dagen overleven met de natuur te volgen.

 


Ik heb heel veel ervaring, is de basiscursus dan noodzakelijk?

Toen wij hier jaren geleden mee begonnen dachten wij heel veel te weten. We hadden natuurkennis, ervaring met wildkamperen en buiten zijn. Allemaal belangrijke voorkennis die je cursus zal verrijken. De reden waarom we met Bosbeweging begonnen zijn is omdat alle stukjes samenkwamen en elkaar enorm bleken te versterken. Het waren geen losse onderdelen maar een inheemse manier van overleven met de natuur. De basiscursus is een combinatie van fysieke vaardigheden van het leven zonder externe hulpmiddelen en de mentale capaciteiten die het leven in de natuur mogelijk maken Daarom vragen we je eerst de basiscursus te doen, ook als je voorkennis hebt. Je zult er geen spijt van krijgen. Dat is onze garantie.


 

Moet ik zelf al mijn eten zoeken en koken?

Wij zorgen voor eten en drinken. Wel besteden we veel aandacht aan hoe je voedsel verzamelt en klaarmaakt en ervaar je verschillende primitieve kooktechnieken. We kiezen er bewust voor om een deel van het eten uit de bewoonde wereld mee te nemen. Als alles wildpluk is komt er te veel druk op de wilde planten in de omgeving. Bovendien kost verzamelen veel tijd die we ook aan andere vaardigheden willen besteden. Ons doel is niet om je in het diepe te gooien maar om je alle aspecten van overleven met de natuur te laten ervaren en te leren zodat je daar ook na de cursus mee verder kunt.


Ongeveer 90% van het eten dat we verzorgen is biologisch of zijn wilde planten (die we dus deels zelf verzamelen). We willen jullie graag kennis laten maken met een verscheidenheid aan gezond en bijzonder smakelijk voedsel., Zonder toevoegingen, vullend en heerlijk. Rosa en Mirte verzorgen bij ons de kampzaken en bereiden de meeste maaltijden. Ook zul je daarbij zelf aan de slag gaan..


 

Hoe lang duren de cursussen?

Dat is per cursus verschillend en is in elke cursusbeschrijving te vinden. Over het algemeen begint een cursus om 10.00 uur en eindigt de laatste dag om 17.00 uur.

We willen je heel erg veel meegeven, wat bij elke cursus resulteert in een vol programma. We zijn bezig van vroeg in de ochtend tot laat in de avond met een grote diversiteit aan activiteiten. Kom dus uitgerust naar de cursus. Niks is overigens verplicht dus als je een onderdeel wilt overslaan mag dat natuurlijk. Onze groepen bestaan uit 10 tot 20 deelnemers zodat we voldoende aandacht aan jou als individu kunnen besteden.


 

Wat moet ik meenemen?

Voor elke cursus is er een algemene lijst aan spullen die belangrijk zijn voor jouw cursus. Neem zo veel of weinig mee als je wilt. Het allerbelangrijkste is natuurlijk een mes. Wil je andere voorwerpen zoals een tent, slaapzak en matje meenemen kan dat natuurlijk. Neem zoveel mee waar jij je goed bij voelt. Voor inspiratie kijk op de paklijst.


 

Waar is het precies ?

De meeste van onze cursussen vinden plaats in het Leuvenumse bos, op de Veluwe vlak bij Harderwijk. We verblijven op een natuurlijke open plek in het bos nabij de Hierdense beek.

Ruim voordat je cursus begint sturen we je de benodigde informatie over het weekend. Dan sturen we ook de paklijst en routebeschrijving toe.


 

Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer

Wij mogen onze cursussen geven bij Natuurmonumenten en Staaatsbosbeheeer. Daar zijn we heel erg dankbaar voor. We geven de meeste van onze cursussen in de Leuvenumse bossen op de Veluwe. Een van de meest bijzondere bossen van Nederland. We verblijven op een natuurlijke open plek tussen de stuifduinen en een slingerende beek, mooier kun je niet wensen! Natuur in Nederland is belangrijk, daarom krijg je 10 euro korting met je lidmaatschap bij de cursussen van Bosbeweging.

De jaaropleiding 'Jaarrond eten uit de natuur' vindt plaats in de Gelderse Poort in een prachtig natuurgebied van Staatsbosbeheer. 
Lees de ervaringen van de cursisten

Selfa Verlaat

Selfa Verlaat

Ik lig heerlijk warm in mijn donzen cocon

Ik ben helemaal gek geworden maar ik doe het toch

Rits open, mijn heerlijk warme 100% wollen ondergoed…..trek ik uit, en hop de tent uit, de nog donkere, dag in

De koude regen sist op mijn slaaphuid

Glibberend loop ik in mijn onderbroek richting de beek

Marien de Bruin

Marien de Bruin

De 10-daagse Primitief Overleven cursus smaakte naar veel meer. En dus schreef ik me in voor Primitief Vermogen. Als ik van tevoren had geweten wat er op het programma stond had ik het waarschijnlijk niet gedaan. Iets met een kleine comfort zone. Het werd uiteindelijk fantastisch, en mijn wereld zou nooit meer hetzelfde zijn.

Over Leven

Over Leven

Toen ik aan mijn vrienden vertelde dat ik ging survivalen, bleek dat vooral beelden van abseilende managers en blokhutten in de Ardennen op te roepen. Al snel ging ik dus een weekend “primitief overleven”, om iedereen duidelijk te maken dat dit geen retourtje pretpark was. Met Daan en Jurjen als ervaringsdeskundigen trokken mijn medecursisten en ik in een regenachtig oktoberweekend het bos in.