Primitief Vuur Maken

Primitief Vuur Maken

 

 

 

Leer hoe je vuur kunt maken in de natuur zonder moderne hulpmiddelen.

 

In deze workshop leer je vuur maken op een manier zoals de mens dat al sinds de oertijd doet. Met behulp van een vuurboog laat je hout tegen hout bewegen waardoor er frictie en hitte ontstaat. Als je dit op de juiste manier doet vormt er zich op een gegeven moment een gloeiend kooltje. Dit kleine gloeiende kooltje is het begin van een vuur. Het kunnen maken van vuur zonder moderne hulpmiddelen is ontzettend waardevol als je in de natuur bent. Waar moderne spullen altijd tijdelijk van aard zijn, is de natuur er altijd en overal. Je vuur geeft je licht en warmte, je kunt er water op koken, eten op bereiden en is een vriend in de nacht.


Je gaat aan de slag met het maken van een eigen vuurkit en verzamelt materialen uit de natuur waarmee je je vuur kunt maken. Je zult merken dat, terwijl je bezig bent met vuur maken, er ook ongemerkt allerlei andere vaardigheden aan bod komen. Denk aan houtbewerken, het vinden en bereiden van droog materiaal voor je vuur, of het opmerken van wat er in je hoofd gebeurt als het niet gelijk lukt om vuur te maken. Na afloop van de workshop zullen we, met wie dat leuk vindt, nog een wandeling maken en op zoek gaan naar sporen, eetbare planten en verwonderlijke dingen in de (stads)natuur.

 

Je gaat naar huis met een kit om zelf vuur te kunnen maken.

 

Inschrijven

Aantal cursusdagen

1

Locatie

Scouting terrein Wartburg: Meeuwenlaan 138-B, 1022 AM Amsterdam

Kosten

 

49,- 

Data en tijden 

Eens per maand

van 12;30 tot 16;30 (gevolgd door een uur gezamelijk struinen naar eetbare planten)

 

Wat ga ik leren?

 

» Vuur maken met een vuurboog

» Natuurlijke materialen verzamelen

» Hout bewerken

De eerst volgende cursus is

25 februari 2018

 

Inschrijven

 

Lees de ervaringen van de cursisten

Over Leven

Over Leven

Toen ik aan mijn vrienden vertelde dat ik ging survivalen, bleek dat vooral beelden van abseilende managers en blokhutten in de Ardennen op te roepen. Al snel ging ik dus een weekend “primitief overleven”, om iedereen duidelijk te maken dat dit geen retourtje pretpark was. Met Daan en Jurjen als ervaringsdeskundigen trokken mijn medecursisten en ik in een regenachtig oktoberweekend het bos in.

Herstellen van een oude vriendschap

Herstellen van een oude vriendschap

Afgelopen herfst heb ik “primitief overleven” gevolgd. Weer thuis gekomen liet ik mijn gedachten gaan over wat ik had meegemaakt tijdens de cursus. Ik heb toen dit verhaal opgeschreven.

 

Aan de randen van een bos lagen twee dorpjes...

In elke brandnetel zit touw verborgen..

In elke brandnetel zit touw verborgen..

Ik ben componist en locatietheatermaker van beroep. Ik maak voorstellingen op allerlei bijzondere plekken zoals een oude fabriek of kerk, maar ook vaak buiten in een park, bos of strand. Hierbij probeer ik zoveel mogelijk de verwondering over de plek deel te laten zijn van de voorstelling.