Op bezoek bij ‘Utopia’

Afgelopen maandag werden we uitgenodigd op het nieuwe en het huidige Utiopa terein. Woensdag 30 mei werd het item met Jurjen Annen uitgezonden op Shownieuws en Utopia zelf waar hij in gesprek gaat met de bewoners. Wat deden we hier?!

Zo had ik ineens de makers van Utopia aan de telefoon: “We gaan een nieuwe editie van Utopia beginnen. Dit keer staat er niets op het terrein, mogen ze alleen een kistje met zelfgekozen spullen meenemen en hebben ze een startbudget van 250,- samen. Ze hebben wel een vijver. Wil jij komen kijken hoe ze de eerste dagen hier zouden kunnen overleven?”

Nu moet ik toegeven dat ik niet echt een televisiekijker ben en dat wanneer ik een programma kijk, dat doorgaans geen realityshow is. Toch vond ik dit wel interessant om even heen te gaan. Wat zou het terrein te bieden hebben? Hoeveel eetbaars staat er? Waar vinden ze materiaal voor een onderkomen?

Ik zal bekennen dat ik het best karig vond. Het terrein schat ik op iets meer dan en halve hectare. De vijver was nieuw aangelegd (wie weet met vis, maar tot nu toe vooral drijfalg). En de eetbare planten zullen na ruim een dag op zijn. Zelfs hout was er niet heel veel. Als natuurvolk zouden we daar prima kunnen leven, maar dan wel met tochten maken naar naastgelegen gebieden om voedsel en materialen te verzamelen. Waarschijnlijk zouden we weinig boodschap hebben aan het hek om het terrein. En zouden we prachtige gereedschappen tikken uit het dikke glas van de camera’s.

“…Waarschijnlijk zouden we weinig boodschap hebben aan het hek om het terrein. En zouden we prachtige gereedschappen tikken uit het dikke glas van de camera’s.”

Goed. Nu zal Utopia geen survival show worden en hebben we niet de hoop dat de samenleving die daar opgebouwd wordt, vergelijkbaar zal zijn met een op de natuur gebaseerde samenleving. Hun enige mogelijkheid is om met veel creativiteit een overlevingssituatie zo snel mogelijk te omzeilen. Zodra het kistje leeg is zal er geld op de plank moeten zijn. Wat ik wel mooi vindt is dat wat er gebouwd gaat worden of zal ontstaan voor het grootste deel uit de mensn hun mind komt. Het zal een creatie/weerspiegeling worden van de mensen die er leven. Hun fantasie, geleid door hun waarden en hun beleving van de wereld (Het zelfde geldt voor onze maatschappij). Wie weet kom ik later in het programma nog wel eens een keertje buurten om te kijken wat ze ervan hebben gemaakt…